Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Washington Post: Bahmutul a căzut în mâinile rușilor, dar menținerea controlului asupra orașului va fi o misiune dificilă pentru forțele Kremlinului

În prezent, Rusia controlează orașul Bahmut, din estul Ucrainei, locul în care mii de soldați ruși au fost uciși în ultimele luni. În ciuda acestei victorii militare, nu este clar dacă forțele Moscovei vor fi capabile să mențină controlul asupra orașului decimat, în contextul în care contraatacul ucrainean a început deja.

Menținerea orașului Bahmut, o misiune dificilă pentru forțele ruse

Analiștii militari cred că Bahmutul ar putea împărtăși soarta orașelor Izium, Liman sau Herson, ocupate inițial de ruși și apoi recucerite de ucraineni. Forțele militare ale Rusiei se confruntă cu numeroase dificultăți: moral scăzut, pierderi semnificative, probleme de aprovizionare, rivalități interne etc.

"Povestea orașului Bahmut nu este încă încheiată. Există o mulțime de forțe ucrainene care se află încă la periferie, iar poziția Rusiei în Ucraina nu este stabilă în acest moment", a declarat Dara Massicot, cercetător senior la Rand Corporation, pentru Washington Post. "În acest moment ei controlează orașul, dar acest lucru nu este definitivat".

Următoarele două-trei săptămâni vor fi cruciale pentru soarta orașului Bahmut, a precizat Massicot. Menținerea orașului - care are o importanță strategică limitată, dar este extrem de simbolică pentru ambele părți - ar necesita ca Moscova să trimită întăriri din teritoriile ocupate anterior, creând probabil noi zone de vulnerabilitate.

"Rușii nu știu exact unde va începe contraofensiva, dar par deosebit de îngrijorați de Zaporojie", a declarat Massicot.

O altă potențială problemă se referă la retragerea mercenarilor Wagner, care au condus atacul împotriva orașului Bahmut timp de luni de zile. Evgheni Prigojin a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că soldații săi vor începe să se retragă din oraș.

"De la 1 iunie, niciun luptător Wagner nu va mai fi pe front până când nu vom trece printr-o reorganizare, retehnologizare și pregătire suplimentară", a declarat Prigojin.

Aproximativ 10.000 de luptători Wagner, majoritatea prizonieri, au fost uciși în regiunea Bahmut de la sfârșitul anului trecut, iar alte mii de persoane au fost rănite, potrivit celor mai recente estimări americane.

Afirmațiile lui Prigojin privind retragerea au fost întâmpinate cu scepticism de către experții militari. Aceasta este a treia oară când șeful Wagner promite că își va retrage trupele din Bahmut.

"Situația s-a schimbat, deoarece obiectivul declarat de Prigojin - capturarea orașului - a fost finalizat și nimeni nu-i poate reproșa că nu a mers până la capăt, așa că există o șansă ca ei să plece", a declarat Ian Matveev, analist militar rus. "Dar va fi dificil pentru armata rusă să găsească un înlocuitor într-un timp atât de scurt, iar trupele Wagner nu vor lăsa pozițiile goale".

Unitățile rusești cele mai apropiate de Bhmut nu sunt probabil în măsură să intre în prima linie, a spus Massicot. Aceste forțe sunt compuse din oameni recent mobilizați și oameni recrutați din așa-numitele armate ale Republicilor Populare Lugansk și Donețk, parte a forțelor separatiste pe care Kremlinul le susține din 2014. Aceste grupări au fost slab echipate și slab antrenate pe tot parcursul războiului.

Prin urmare, deși rușii au reușit să captureze Bahmutul, nu este clar dacă vor reuși să mențină controlul asupra orașului în viitorul apropiat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE