Mai multe companii occidentale au furnizat Rusiei componente cu o valoare estimată la 2,9 miliarde de dolari ce pot fi folosite în producția militară. Livrările au avut loc în primele 10 luni ale anului 2023, în pofida sancțiunilor aplicate Moscovei, a anunțat miercuri Cancelaria președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform agenției Reuters.
Oficialii de la Kiev au exercitat presiuni asupra aliaților acestora pentru a înăspri sancțiunile aplicate Rusiei și pentru a elimina deficiențele în privința exporturilor. Motivul: Moscova are în continuare capacitatea de a importa bunuri cu caracter militar pentru războiul împotriva Ucrainei.
În 2023, importurile de produse militare ale Rusiei au totalizat 90% din nivelurile care au fost înregistrate înainte de invadarea Ucrainei, în februarie 2022, a anunțat Cancelaria președintelui Volodimir Zelenski.
Datele au fost incluse într-o cercetare realizată de un grup de lucru coordonat de Andri Ermak, șeful Cancelariei prezidențiale ucrainene, și de Michael McFaul, un fost ambasador al Statelor Unite la Moscova. Raportul are ca temă principală tentativele Rusiei de a evita sancțiunile privind controlul exporturilor de bunuri militare.
"Produsele a peste 250 de companii occidentale au fost descoperite în probe provenite de la arme rusești distruse sau capturate", a declarat biroul lui Zelenski.
Facultatea de Economie din Kiev, care a participat la studiu, a precizat că aproape 2.800 de componente străine au fost identificate în echipamentele militare rusești, inclusiv în rachetele hipersonice "Kinzhal" pe care Moscova le utilizează pentru atacuri aeriene asupra Ucrainei.
"De fapt, 95% din toate componentele găsite în armele rusești de pe câmpul de luptă provin de la producători din țările din coaliție, 72% dintre acestea fiind reprezentate doar de companii cu sediul în SUA", se arată în studiu.
Potrivit Reuters, Rusia nu a reacționat ca urmare a acuzațiilor lansate de Cancelaria președintelui Zelenski.