În octombrie 2022, Elon Musk a achiziționat platforma Twitter și a postat un anunț: "Pasărea a fost eliberată". De atunci, miliardarul american a anulat mai multe regulamente privind conținutul și moderarea acestuia.
Între timp, după ce a primit diverse avertismente, Twitter a decis să-și continue politica și se pregătește să renunțe la codul UE de bune practici privind dezinformarea. Codul este în vigoare din 2018 și conține 44 de platforme semnatare.
- Twitter ar putea fi interzisă în UE dacă nu combate dezinformarea, avertizează ministrul francez al tranziţiei digitale
- UPDATE Elon Musk pregătește taxa pe Twitter. Pentru ce va trebui să plătești 8 dolari pe lună
- Twitter, gata să cedeze: acces la peste 500 de milioane de tweet-uri zilnice pentru Elon Musk
Twitter nu vrea să se supună noului cod de conduită al UE
"Noi credem că Twitter face o greșeală. Ei au ales calea grea, au ales confruntarea. Acest aspect a fost observat foarte pregnant în Comisie. Și eu știu că acest cod este voluntar, dar să nu vă înșelați, părăsind codul, Twitter a atras multă atenție, iar activitățile sale și conformitatea cu legislația UE vor fi verificate strict și urgent.
Dacă Twitter vrea să opereze și să facă bani pe piața europeană, va trebui să se supună actului serviciilor digitale", a spus Vera Jurova, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență.
Declarația sa vine după ce s-a decis ca acest cod de conduită să devină obligatoriu începând cu 25 august. Se dorește astfel combaterea dezinformării, care va deveni o obligație, potrivit Euronews.com.
"Mulți oameni care lucrează la Twitter au colaborat cu noi. Este trist. Twitter are angajați foarte competenți și determinați, care au înțeles că trebuie să existe o anumită responsabilitate, o responsabilitate întărită din partea unor platforme", a precizat Vera Jurova.
- Ministrul francez al tranziţiei digitale, Jean-Noel Barrot, a declarat că Twitter ar putea fi interzis în UE.
Prezența inteligenței artificiale ar urma să fie anunțată, printr-o etichetă specială. Twitter nu e de acord
Aceste noi reguli presupun că, pentru moment, Twitter nu va face parte dintr-un sistem nou, în actualul context al inteligenței artificiale, pe care Comisia Europeană l-a anunțat luni.
Acesta va fi inclus în actualul cod de conduită, cu intenția de a ajuta utilizatorii să identifice ce anume aparține inteligenței artificiale și să poată combate dezinformarea. Ar urma să fie prezente un fel de etichete în acest sens.
"Am spus de multe ori că avem sarcina principală de a proteja libertatea de exprimare, dar atunci când vine vorba despre ceea ce produce inteligența artificială, eu nu văd cum ar putea roboții să aibă drept de liberă exprimare", a mai precizat Jurova.
În urmă cu câteva săptămâni, Jurova și-a exprimat îngrijorarea că Twitter ar putea rămâne fără personal dedicat combaterii dezinformării, ca urmare a disponibilizările masive făcute de Elon Musk.
Alături de Twitter, alte 18 platforme vor fi supuse unor controale sporite. Potrivit noilor reglementări, platformele vor trebui să atenueze niște riscuri sistemice. În plus, vor fi sub strict control și riscurile legate de violența în mediul online.