Elon Musk, directorul executiv al Tesla, a început marți o vizită în China, unde se întâlnește cu mai mulți oficiali, furnizori și investitori, cu scopul de a crește producția de mașini electrice. Aceasta este prima vizită pe care Musk o efectuează în statul chinez după trei ani, în condițiile în care oficialii de la Beijing au renunțat la politica zero-COVID în decembrie 2022, relatează agenția Reuters.
Miliardarul, care este și patronul Twitter și al Space X, s-a întâlnit cu ministrul chinez de Externe, Qin Gang, la doar câteva ore după ce a aterizat în Beijing.
Qin i-a transmis lui Elon Musk că angajamentul Chinei este de a îmbunătăți mediul de afaceri pentru investitori, inclusiv pentru Tesla. Diplomatul a folosit o metaforă despre condus pentru a descrie relațiile dintre China și SUA.
”Trebuie să frânăm la timp, să evităm condusul periculos și trebuie să avea abilitatea de a accelera pentru a promova cooperarea reciproc avantajoasă”, a afirmat Qin, conform sursei citate.
Potrivit Ministerului chinez de Externe, Elon Musk a afirmat că este dispus să-și extindă afacerea în China și s-a opus decuplării relațiilor dintre SUA și China, spunând că cele mai mari economii din lume sunt precum ”gemenii siamezi”.
Reuters notează că reprezentanții Tesla nu au răspuns solicitării de a face declarații despre vizita lui Elon Musk în China. Pentru Tesla, piața chineză este a doua cea mai mare, după cea din Statele Unite.
De asemenea, Elon Musk ar urma să se întâlnească cu oficiali chinezi de rang înalt și să viziteze fabrica Tesla din Shanghai. O sursă citată de Reuters a precizat că directorul executiv al Tesla se va întâlni la Beijing cu Zeng Yuqun, președintele companiei chineze CATL, un producător de baterii și unul dintre principalii furnizori ai Tesla.
Tesla, amenințată de producătorii de mașini electrice din China
Tesla se confruntă în prezent cu o intensificare a concurenței din partea producătorilor de mașini electrice din China, ceea ce generează incertitudini privind planurile de extindere a uzinei din Shanghai, cel mai mare centru de producție al său. Investitorii Tesla s-au întrebat dacă și cu cât de mult va crește producția Tesla la uzina din Shanghai.
Analistul firmei de investiții Wedbush, Daniel Ives, a afirmat că se așteaptă ca Tesla să se concentreze "în mod agresiv” asupra extinderii afacerii în China.
În pofida concurenței în creștere, piața chineză a mașinilor electrice, cea mai mare din lume, este considerată ”gâsca de aur”, făcând referire la o sursă de profit continuu.