Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trump susține că e „părintele” fertilizării in vitro. Reacția Kamalei Harris: Acțiunile sale au fost foarte dăunătoare pentru femei

Donald Trump, candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din Statele Unite, s-a autointitulat „părintele fertilizării in vitro” în timpul unei întâlniri prin care a încercat să câștige încrederea alegătoarelor referitor la problemele de reproducere. Vicepreședintele Kamala Harris, contracandidata sa democrată, l-a criticat în termeni duri pe fostul lider de la Casa Albă, precizând că acțiunile lui Trump au fost „dăunătoare pentru femeile și familiile din Statele Unite.

Trump a fost devansat de Kamala Harris la capitolul popularitate în rândul femeilor înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, organizate pe 5 noiembrie. Fostul președinte american a sugerat că este nerăbdător să discute despre acest problemele de reproducere la un eveniment dedicat exclusiv femeilor, găzduit de Fox News în Georgia. Statul se numără printre puținele care ar putea influența considerabil rezultatul scrutinul prezidențial.

„Vreau să discut despre fertilizarea în vitro. Sunt părintele fertilizării in vitro. Vreau să aud această întrebare”, a afirmat Donald Trump, potrivit Reuters.

În condițiile în care unele femei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele restricții asupra tratamentelor de fertilitate, Donald Trump a susținut că Partidul Republican sprijină această procedură, chiar dacă unii politicieni conservatori nu sunt de acord cu fertilizarea in vitro.

Senatorii republicani au blocat proiectele legislative promovate de democrați, cu scopul de a proteja accesul la tratamente de fertilizare in vitro (FIV), de două ori în ultimele luni. Unii congresmeni republicani au afirmat că legislația nu este necesară, deoarece accesul la FIV nu este în pericol.

„Suntem cu adevărat partidul în favoarea FIV. Vrem o fertilizare care să fie până la capăt, iar democrații au încercat să ne atace pe această temă, iar noi suntem acolo pentru FIV, chiar mai mult decât ei”, a spus Trump, potrivit sursei citate.

Fertilizarea in vitro a devenit un subiect controversat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale americane, în condițiile în care Curtea Supremă conservatoare din Alabama a decis în februarie că embrionii sunt copii. Această hotărâre a lăsat neclar modul legal de stocare, transport și utilizare a embrionilor, ceea ce i-a determinat pe unele persoane care au recurs la FIV să ia în considerare mutarea embrionilor congelați în afara statului.

Cum a reacționat echipa de campanie a lui Trump

Echipa de campanie a candidatului republican la prezidențiale a transmis că afirmația lui Donald Trump a fost o glumă.

„A fost o glumă pe care președintele Trump a făcut-o atunci când răspundea cu entuziasm la o întrebare despre FIV, deoarece susține cu tărie accesul larg la tratamente de fertilitate pentru femei și familii”, a declarat purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt.

Kamala Harris, despre afirmațiile lui Donald Trump despre FIV

Vicepreședintele american Kamala Harris l-a criticat în termeni duri pe Donald Trump, amintind că administrația sa a restricționat avortul în țară.

„Ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru faptul că o din trei femei din America trăiește într-un stat în care Trump interzice avortul. Ar trebui să-și asume responsabilitatea deoarece cuplurile care se roagă, speră și muncesc pentru creșterea unei familii au fost atât de dezamăgite și afectate de faptul că tratamentele FIV au fost acum puse în pericol”, a spus Kamala Harris, potrivit Nbcnews.

De asemenea, Kamala Harris i-a avertizat pe oameni să nu se lase distrași de modul în care Trump și-a ales cuvintele.

„Realitatea este că acțiunile sale au fost foarte dăunătoare pentru femeile și familiile din America în această privință”, a mai precizat Harris.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat săptămâna aceasta, 49% dintre femeile înregistrate pentru a vota o susțin pe Kamala Harris, în timp ce 40% îl sprijină pe Trump.

Sondajele arată, de asemenea, că americanii au în general mai multă încredere în democrați decât în republicani în ceea ce privește drepturile reproductive.

Trump, care, în calitate de președinte, a numit trei dintre judecătorii care au conturat majoritatea care a pus capăt protecției constituționale pentru avort. Fostul președinte a afirmat că decizia privind dreptul la avort ar trebui să fie luată de fiecare stat în parte.

De asemenea, el a declarat că ar sprijini gratuitatea fertilizării in vitro, deși nu a detaliat cum ar face acest lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE