Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Irlanda critică UE pentru că nu întrerupe relațiile comerciale cu Israelul, ca sancțiune pentru ceea ce se întâmpolă în Gaza: „Noi nu vom aștepta decizia UE”

Irlandezii susțin că „nu va aștepta” ca UE să suspende unilateral legăturile comerciale cu Israelul, potrivit premierului Simon Harris, care susine că țara sa va începe procesul de suspendare unilaterală a comerțului cu Israelul, cu produse originare din Cisiordania ocupată.

Irlanda se numără printre statele membre ale Uniunii care au cerut UE și Israelului să organizeze un Consiliu de Asociere cu privire la preocupările legate de drepturile omului în Gaza.

Irlanda își va suspenda legăturile comerciale cu Israelul

„Irlanda acum, în contextul avizului consultativ al Curții Internaționale de Justiție, care a venit în iulie, nu va aștepta ca toată lumea din Europa să treacă la problema comerțului din teritoriile palestiniene ocupate”, a declarat Simon Harris, înainte de summit-ul Consiliului de Cooperare UE-Golf, citat de Euronews.

El susține că procurorul general al Irlandei urmează să emită aibă o poziție săptămâna viitoare.

„Vrem să vedem dacă acum este posibil să mergem înainte în ceea ce privește restricțiile comerciale, în ceea ce privește teritoriile palestiniene ocupate, în lumina avizului consultativ al CIJ, pentru a face tot ce putem pentru a pune capăt a ceea ce este o ocupație ilegală”, a mai precizat Harris.

Guvernul irlandez speră să poată supune la vot proiectul de lege pentru teritoriile ocupate, care a fost introdus pentru prima dată în 2018, dar care a fost apoi considerat contrar dreptului comercial al Uniunii Europene de către procurorul general al țării.

S. Harris: „UE nu folosește toate pârghiile pe care le are la dispoziție”

Decizia Dublinului vine ca un apel din partea UE de a organiza un Consiliu de Asociere cu Israelul pentru a discuta despre respectarea drepturilor omului, în privința intervenției sale militare în Gaza. Numai că toată această problemă rămâne fără răspuns la cinci luni după ce blocul comunitar a emis-o în mod oficial.

Acordul comercial UE-Israel permite reimpunerea restricțiilor comerciale în cazul în care drepturile omului sunt încălcate. Dar Israelul s-a opus unei întâlniri în care să se discute despre drepturile omului și a sugerat, în schimb, o întâlnire regulată pentru a revizui acordul comercial în ansamblu. Această întâlnire ar putea fi programată în a doua jumătate a anului.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a recunoscut că pare puțin probabil ca o astfel de întâlnire să aibă loc înainte de jumătatea lunii noiembrie. Borrell va elibera, la începutul lunii decembrie, funcția pe care o ocupă.

Săptămâna trecută, un oficial de rang înalt al UE, sub protecția anonimatului, a declarat că blocul comunitar „a propus un proiect de agendă” și „încă negociază cu Israelul”.

Bruxelles-ul a aplicat deocamdată sancțiuni asupra unui număr mic de israelieni responsabili de atacurile asupra comunităților palestiniene din Cisiordania și din Ierusalimul de Est. Borrell a propus, de asemenea, impunerea de sancțiuni asupra a doi miniștri israelieni.

Astfel, pentru Harris, eșecul UE de a organiza întâlnirea cu Israelul arată că „Europa nu a folosit încă toate pârghiile pe care le avea la dispoziție” pentru a „aduce încetarea focului în Gaza. Este complet normal ca acordul de asociere UE-Israel să fie revizuit. Aceasta nu este încă poziția majoritară a Uniunii Europene", a mai spus el.

De asemenea, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a reiterat recent solicitarea Comisiei Europene de „a răspunde odată pentru totdeauna” la cererea oficială comună adresată de Madrid și de Dublin, „de suspendare a Acordului de Asociere cu Israelul, dacă se constată, după cum arată situația, că drepturile sunt încălcate”.

Pedro Sanchez, la fel ca și președintele francez Emmanuel Macron, a susținut oprirea vânzărilor de arme către Israel până la încetarea focului, o poziție pe care Israelul a criticat-o dur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE