În Bulgaria, gospodinele coc pască și cozonaci în sâmbăta Mare, chiar în ajun de Învierea Domnului. Tradițiile și rețetele se transmit din generație în generație.
În sâmbăta Mare, gospodinele din Bulgaria se trezesc de dimineață pentru a pregăti aluatul pentru pască și cozonaci. Nicole a copt pentru prima dată o pască la vârsta de șapte ani. Rețeta a fost transmisă din generație în generație.
”Țin minte că eram fascinată de pregătirile pentru Paște de când aveam cinci ani. Așa că, pe la șapte, opt ani, am învățat să frământ aluatul. Cu anii, m-am perfecționat. Și cum se fac cei mai buni cozonaci? Cu multă dragoste și sârguință. Înainte de a merge la cuptor, frământat îndelung și lăsat la dospit”, spune Nicole.
După ce cozonacii merg la cuptor, începe vopsirea ouălor.
Yoana Georieva, corespondent Euronews: ”Primul ou roșu este lăsat lângă icoana Maicii Domnului și a lui Iisus. Iar oul care a stat un an întreg lângă icoană este spart. Dacă gălbenușul este întreg, e semn de belșug.”
Iglika Mishkova, etnograf: ”Atunci când Hristos a fost răstignit pe dealul Calvarului, o găină a depus ouă lângă cruce. Se spune că peste acest ou a căzut sângele Mântuitorului. Iată de unde vine acest simbol al Paștelui.”
Când merg în vizită la cineva, bulgarii trebuie neapărat să dăruiască un ouă roșii.
Iglika Mishkova, etnograf: ”Iar atunci când trebuie să le oferiți tuturor rudelor și prietenilor astfel de ouă, numărul ajunge adesea între 300 și 500.”
Românii, Bulgarii, dar și alte popoare creștine, ciocnesc ouă roșii de Paște și își spun “Hristos a Înviat”. Ritualul semnifică deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea lui Isus Hristos.