Călătoriile cu avionul se reiau în ritm accelerat, după reculul dramatic înregistrat în timpul pandemiei provocate de noul coronavirus. Oamenii de afaceri sau turiștii se reîmbarcă în aeronave și se îndreptă spre destinațiile dorite. Zborul alături alți oameni, complet străini, poate fi stresant, uneori. Orele lungi petrecute la 10-15.000 de metri altitudine alături de cineva fără „cei șapte ani de acasă”, pot fi un coșmar.
Cei de la Only Wanderlust – Numai poftă de călătorie - au stat de vorbă cu mai mult de 1.500 de persoane care zboară frecvent cu avionul și i-au întrebat ce îi deranjează cel mai mult la un vecin în timpul călătoriei.
„Mulți dintre noi zboară din nou după o pauză prelungită cauzată de pandemie”, spune Amar Hussain, fondatorul Only Wanderlust, citat de Euronews. „Am fost interesați să vedem care este cea mai frecventă cauză de iritare și unde se clasează purtarea necorespunzătoare a măștii, pentru că este o obligație nouă a pasagerilor în călătoriile aeriene”, a mai explicat Amar.
Locul întâi: lovirea scaunului cu piciorul
Este o opinie larg împărtășită că lovitul în scaun cu piciorul este cel mai iritant lucru care se poate întâmpla într-un avion. 9% dintre cei chestinați au indicat acest lucru drept primul lucru care îi deranjează la vecinii din avion. Este și tactica copiilor obraznici. În acest fel, deranjându-i pe cei care nu-i suportă, îi îndepărtează de lîngă ei.
Motivele care enervează călătorii cu avionul sunt diferite, au mai constatat autorii chestionarului, în funcție de gen și vârstă. Femeile sunt mult mai deranjate de mirosul corporal neplăcut al vecinului decât de faptul că le este atinsă speteaza cu piciorul. Persoanele între 35 și 55 de ani consideră că vorbitul cu voce tare este extrem de deranjant.
Cei care poartă masca sanitară în mod nepotrivit au ajuns pe locul nouă în clasamentul celor mai nesuferiți colegi de călătorie.
Cel mai puțin deranjant gest s-a dovedit a fi utilizarea ecranului luminos în timpul zborului.
Topul lucurilor neplăcute
1. Scaunul tău este lovit cu piciorul.
2. Mirosul corporal urât.
3. Vorbitul cu voce tare
4. Tragerea, sprijinirea de scaunul altuia când cineva se ridică sau se așează
5. Cei care călătoresc în stare de euforie accentuată sau de ebrietate
6. Bebelușii sau copiii care plâng și urlă
7. Înclinarea prea puternică pe spate a spetezei de la scaunul din față
8. Parfumul prea puternic sau neplăcut mirositor al unui vecinului
9. Pasagerii care nu își poartă măștile în mod corespunzător.
10. Un pasager care sforăie zgomotos
11. Un pasager care își scoate șosetele sau pantofii
12. Pasagerii care stau în picioare și iau bagaje de mână imediat ce avionul aterizează.
13. Un pasager care aduce mâncare urât mirositoare.
14. Cei care se ridică des de pe scaun și se duc, la toaletă spre exemplu.
15. Vecina prea guralivă care vorbește cu tine tot timpul zborului.
16. Vecinul care ocupă tot spațiul cotierei comune
17. Pasagerul care își pune piciorul pe scaunul tău sau se apropie prea mult de tine
18. Pasageri care aplaudă când aterizează avionul.
19. Pasagerii care stau cu picioarele larg desfăcute sau întinse complet.
20. Ecranele luminoase ale telefonului sau tabletei în timpul zborurilor de noapte.
Putem concluziona că unii oameni agreează să discute cu alții în timpul călătoriei în timp ce alții consideră că vorbărețul sau vorbăreața sunt vecini de care este bine să te ții deoparte. Poate ție s-ar putea să-ți placă să dai peste bebeluși drăguți, dar alții nu suportă zgomotul făcut de cei mici și foarte mici. Unele nemulțumiri sunt, totuși, universale.
Deficiențele la capitolul igienă și mâncarea urât mirositoare sunt de natură să-i enerveze chiar și pe cei mai îngăduitori călători. Comic, oarecum, este faptul că mulți vor dori păstrarea obligativității purtării măștii în avion dacă, astfel, vor fi feriți de conversații zgomotoase și de vecini care sforăie răsunător.