Copiii și tinerii din Donbas trebuie să facă față nu numai războiului, ci și singurătății, și izolării. Cei mai mulți dintre prietenii lor au fugit din zonă, așa că nu mai au cu cine comunica și se refugiază în jocurile de pe telefonul mobil.
Dintre cei 275.000 de copii de până în 17 ani care erau în Donețk înainte de război, acum au mai rămas doar 40.000. Iar autoritățile de la Kiev îndeamnă toate familiile să părăsească zona, pentru a se salva.
Anastasia are 12 ani și locuiește cu bunicii într-o casă de la la periferia orașului Sloviansk, în estul Ucrainei. Când aude bombardamentele, nu își dezlipește ochii din telefonul mobil.
”Toți prietenii mei au plecat deja. Iar viața mea s-a schimbat complet. Nu am cu cine să mă joc, stau toată ziua pe telefon. Înainte, eu și prietenii mei alergam în aer liber toată ziua și ne plimbam cu bicicleta”, spune Anastasia Aleksandrova, localnică din Sloviansk.
După ce sute de mii de localnici au plecat, tinerii care rămân în orașele pustiite se confruntă cu singurătatea și plictiseala, dar și cu frica, și violența pe care Moscova le-a dezlănțuit asupra Ucrainei.
”Simt că ei (copiii – n.red) nu ar trebui să fie aici. Spun asta ca tată, al cărui fiu nu poate merge la școala decât online – știu cât de greu este. Războiul afectează oamenii nu numai din regiunea Donețk, dar cred că mai ales copiii nu ar trebui să rămână în regiunea Donețk. Aceasta este o zonă de război activă”, a precizat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk.
Roman și Alexandr sunt printre puținii tineri care mai locuiesc în Kramatorsk și spun că războiul le-a întărit prietenia.
”Acum este cu totul alt sentiment când ieși afară, nu mai este aproape nimeni pe stradă. Mă plimb singur după ce mă întâlnesc cu prietenul meu, Roman. Am senzația că mă aflu într-o apocalipsă. Nu am nimic de făcut decât să privesc cerul sau natura din jurul meu. Am senzația că tot ceea ce urma să fac a devenit imposibil, totul s-a prăbușit într-o clipă”, spune Alexandr Prujina, localnic din Kramatorsk
”Când vom afla din prima linie că ei (rușii – n.red.) vor ajunge în satele din apropiere și vor fi la periferia Slovianskului sau la 1 km de Sloviansk, voi fugi din Kramatorsk, dacă voi avea ocazia. Cu siguranță nu va mai exista viață normală, nici în timpul luptelor, nici după”, mai arată Roman Kovalenko, localnic din Kramatorsk.
Peste șase milioane de ucraineni, cei mai mulți femei și copii, au fugit din țară de la începutul războiului, potrivit agenției ONU pentru refugiați, iar 361 de copii au fost uciși în conflict și alți 711 au fost răniți.