Agenția responsabilă de securitatea aeroporturilor americane testează în prezent utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială, în mai multe aeroporturi din țară. Administrația pentru Siguranța Transporturilor spune că această tehnologie este o măsură de identificare a pasagerilor mai precisă decât cea folosită în prezent. Milioane de persoane trec zilnic prin controalele de securitate din aeroporturile americane.
Călătorii își prezintă actul de identitate pentru a fi scanat, iar apoi sunt fotografiați de o cameră, care ulterior compară cele două imagini. Tehnologia verifică identitatea persoanei, iar un ofițer al administrației își dă acordul final.
Utilizarea tehnologiei pentru sporirea securității, în continuă creștere
”Ceea ce este important de știut aici este că aparatul foto nu scanează. Nu scanează în mod constant oamenii. Este oprit până când introduceți efectiv (actul de identitate n.r.) pentru a începe scanarea. Noi numim asta captură activă. De fapt, este o tehnologie care îmbunătățește confidențialitatea,” a explicat Jason Lim, Administrația pentru Siguranța Transporturilor.
Tehnologia este testată acum în 16 aeroporturi din SUA, dar nu la toate punctele de control. Administrația pentru Siguranța Transporturilor afirmă că utilizarea tehnologiei este voluntară, pasagerii pot alege noua tehnologie de identificare sau nu. Însă criticii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele repercusiuni asupra celor care nu doresc să se supună acestei metode.
”Am mai văzut acest lucru înainte, când ceva opțional devine obligatoriu. Iar șeful Administrației pentru Siguranța Transporturilor a spus recent că da, este opțional acum, dar va fi obligatoriu în viitor,” a spus Jeramie Scott, Jeramie Scott, Centrul de informare privind confidențialitatea electronică.
Acest demers vine într-un moment în care utilizarea tehnologiei pentru sporirea securității este în continuă creștere. Administrația spune că scopul programului este de a îmbunătăți acuratețea verificării identității, fără a încetini viteza cu care cele 2 milioane de pasagerii trec prin punctele de control.