Ministerul Apărării din Taiwan a raportat că în ultimele 24 de ore au fost detectate 26 de avioane și cinci nave chineze în jurul insulei.
Aceste activități au avut loc înaintea învestirii noului președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, pe 20 mai, considerat de China un separatist periculos.
Nu mai puțin de 17 avioane au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, trecând de linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care împarte apele dintre Taiwan și China continentală.
Beijingul nu recunoaște această linie și continuă să revendice Taiwanul ca parte a teritoriului său, menținând opțiunea utilizării forței pentru a-și recâștiga controlul asupra insulei.
Două nave filipineze, avariate de China în timpul unei patrulări în Marea Chinei de Sud
Noul președinte ales, Lai Ching-te, membru al Partidului Democrat Progresist (DPP) alături de Tsai Ing-wen, a câștigat alegerile prezidențiale din ianuarie, ignorând avertismentele Beijingului despre posibilele consecințe nefaste pe insulă.
Aceste manevre au loc la scurt timp după ce Manila a convocat un înalt reprezentant chinez pentru a protesta împotriva avarierii a două nave filipineze în timpul unei patrulări în Marea Chinei de Sud.
Potrivit Ministerului filipinez de Externe, paza de coastă chineză a folosit tunuri cu apă împotriva a două nave filipineze pe 30 aprilie și a blocat accesul la un recif disputat din această zonă.
Beijingul a confirmat că a "respins" vasele filipineze. China își afirmă suveranitatea asupra întregii Mării Chinei de Sud, o rută vitală pentru comerțul maritim, ceea ce a stârnit nemulțumirea mai multor țări din regiune.