Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Telenovela Ianis Hagi" la Rangers, transformată în scandal de tatăl său: „Sunt interese meschine". Ce spun statisticile

Situația lui Ianis Hagi continuă să fie incertă. El nu prinde prima echipă la Rangers și nici nu și-a găsit alt club unde să se transfere. Cel puțin până acum. Iar perioada de transferuri se încheie pe 30 august în majoritatea țărilor europene, în special unde există campionate puternice și medii.

S-a vehiculat chiar și o posibilă revenire a mijlocașului de 25 de ani în România, iar Rapid a fost una dintre variante. Dar tatăl lui Ianis, marele Gheorghe Hagi, a infirmat. În plus, „Regele" a iscat un scandal imens atunci când a vorbit despre situația fiului său de la Rangers.

Gheorghe Hagi spune că Rangers are „interese meschine" cu fiul său, Ianis

La conferința de presă de după meciul Farul - UTA, scor 1-1, din etapa a șaptea a SuperLigii, antrenorul și acționarul majoritar al constănțenilor, Gheorghe Hagi, a ținut un discurs dur și a spus că cei de la Rangers trebuie să-l audă și ei.

El susține că fiul său este tratat inechitabil de către club și că există „interese meschine". Acestea ar fi motivele pentru care Ianis nu numai că nu joacă, dar nici măcar nu prinde prima echipă a scoțienilor. Antrenorul Philipe Clement l-a trimis pe internaționalul român să se antreneze cu echipa a doua.

Gheorghe Hagi: „Ianis nu vine, în primul rând, rămâne afară. El are contract cu Rangers. Apoi, ce i se întâmplă lui la Rangers e o poveste, o poveste urâtă. N-am vrut să vorbesc, dar atât spun: le transmit și celor de acolo, e o poveste urâtă. Un jucător care a fost cel mai bun tânăr al lor, s-a accidentat acolo, s-a dus să joace și s-a întors, iar acum se antrenează singur...sau cu cine se antrenează. Dacă în Vest se întâmplă asta, ce pretenții să mai avem la noi, în România? Dacă acolo, la nivelul cel mai mare, se întâmplă așa ceva, scuzați-mă, ce pot să înțeleg eu, care am jucat fotbal la nivelul cel mai mare?

Ianis nu vine în România, rămâne acolo, el a dovedit că poate acolo, a fost cel mai bun tânăr de la Rangers. Am auzit multe, am observat câte se scriu. Ianis a ieșit cel mai bun jucător tânăr de la Rangers. Când a fost Ianis la Rangers, Rangers a câștigat campionatul. Când nu a mai fost, nu a mai câștigat campionatul. Dacă și cu un jucător care vine și câștigă campionatul după nu știu câți ani, apoi se accidentează pentru Rangers, jucând acolo, facem așa, unde am ajuns? Ce e în fotbalul ăsta? Unde s-a ajuns? Prea departe. Ăsta e punctul meu de vedere, ca fost mare fotbalist.

El a dat totul pentru Rangers, e iubit de public, cum să nu se antreneze cu echipa mare? E singurul lor jucător de națională. Ce interese sunt acolo, până unde au ajuns interesele? E jucătorul care v-a făcut campioni alături de ceilalți, de Gerrard și de ceilalți. Și e tânăr, are 25 de ani. Și e singurul care a fost la EURO, jucând. În Vest, unde credeam că există exemple. Nu credeam niciodată că în fotbal se va ajunge la așa ceva, la interese atât de meschine. Meschine! E grav că se întâmplă așa ceva.

El i-a respectat pe toți, a făcut bine acolo. Antrenorul i-a zis: 'ori te antrenezi singur, ori cu echipa a doua'. A fost trimis acolo. Antrenorul i-a zis, nu cum spune el, că nu a făcut nimic. El i-a zis (n.r.: să se antreneze cu echipa a doua). E dureros. Îl arunci. E un jucător valoros.

Când a fost el acolo, Rangers a câștigat campionatul. E oare întâmplare? Sunt niște fapte. Eu le spun acum ca să au audă și ei. Dacă acolo se face așa, păi în România e posibil orice. Dacă în Anglia s-a ajuns la așa ceva... El mai are contract un an cu Rangers, nu doi sau trei.

Chestia gravă e că el s-a întors și nu s-a dus să se antreneze cu echipa mare, unde și-a rupt piciorul, unde a stat un an și ceva. Iar înainte, a ieșit campion, deci a dovedit că e super. La 22 de ani, a ieșit cel mai bun pasator. Acum nu mai e bun, că zice un director și un antrenor. Păi dacă la ei se întâmplă asta, la noi ce să mai zicem?”

Cifrele lui Ianis Hagi

Însă unele dintre cele spuse de Gheorghe Hagi sunt infirmate de statistici.

Ianis Hagi nu este singurul internațional din lotul lui Rangers, iar scoțienii au 12 internaționali care joacă la selecționatele naționale mari ale țărilor lor. Cel mai selecționat jucător al lui Rangers este Flarin Balogun, cu 46 de selecții pentru Nigeria, urmat de Ianis Hagi, cu 39.

În plus, dintre jucătorii născuți în anul 1998, Ianis este pe locul al 381-lea, iar dintre jucătorii înscriși în Scottish Premiership, se află pe poziția 32, conform GSP.

Ianis Hagi (25 de ani) a ajuns de la Genk la Rangers în ianuarie 2020. Mai întâi, a jucat la scoțieni sub formă de împrumut, iar în iulie 2020 a fost cumpărat definitiv pentru 3,5 milioane de euro. În august 2023, Hagi a fost împrumutat de Rangers la Alaves, iar pe 30 iunie 2024 i-a expirat împrumutul și a revenit la Rangers. La spanioli, Hagi a jucat 997 de minute în 26 de partide, a marcat două goluri și a dat două pase decisive.

  • În momentul în care a fost cumpărat definitiv de Rangers (iulie 2020), Ianis Hagi avea o valoare de piață de 6 milioane de euro, conform publicației de specialitate Trasfermarkt. Acum, cota sa de piață a ajuns la două milioane de euro.
  • Ultimul meci jucat de Hagi la Rangers a fost pe 19 august 2023, când a intrat pe teren, din postura de rezervă, în meciul cu Greenock Morton, în turul secund al Cupei Ligii Scoției, partidă câștigată de Rangers cu 2-1.

În statistica făcută de Transfermarkt, Ianis Hagi se află pe locul al 25-lea în topul fotbaliștilor români și este al 350-lea mijlocaș ofensiv din lume.

Pe un post similar cu Hagi la Rangers se află cehul Vaclav Cerny. La 26 de ani, el îl depășește pe Ianis la câteva capitole. Are 17 selecții și 6 goluri, în timp ce Ianis are 5 goluri în 39 de selecții. Cerny a jucat și el la EURO 2024 și a fost titular pentru Cehia în meciul cu Georgia (scor 1-1), în faza grupelor, unde a jucat 55 de minute. De cealaltă parte, Ianis Hagi a jucat 188 de minute pentru România la EURO 2024 și a obținut penalty-ul din care Răzvan Marin a egalat la 1 în partida cu Slovacia, din grupe.

În tricoul lui Rangers, Cerny are un gol și două pase decisive în 318 minute (6 partide, dintre care în trei a fost titular). Exact 318 minute a jucat și Hagi în primele sale 6 partide la Rangers, adică la începutul anului 2020, când a reușit un gol și o pasă decisivă în acel interval.

Ianis Hagi a și postat un mesaj elocvent pe Instagram: „Am știut despre zgomotul și speculațiile referitoare la situația mea, rolul meu și contractul meu la club. Iubesc să joc pentru Rangers și pentru fanii de pe Ibrox din momentul în care am ajuns aici. Vreau să lămuresc că niciodată nu am cerut să plec de la acest club. Mereu o să mă pun la dispoziție și mereu există o cale de a trece prin price situație dacă există dorință de ambele părți, iar acest aspect a fost comunicat oficial, în urmă cu câteva săptămâni, de către mine și de către echipa mea. Sunt aici, sunt nerăbdător și gata să ajut Rangers, să muncesc și să lupt pentru Club, pentru Echipă și pentru Manager."

Clauza salarială din contractul lui Ianis Hagi cu Rangers

În contractul lui Ianis Hagi cu Rangers există o clauză potrivit cărei salariul ar trebui să-i fie mărit cu 7.000 de lire pe săptămână în momentul în care bifează 100 de jocuri în tricoul scoțienilor. În acest moment, el are 99.

Ianis Hagi este al zecelea jucător din lotul lui Rangers ca salariu, din cei 30 de fotbaliști legitimați la prima echipă. El are un salariu de 21.000 de lire sterline pe săptămână, net, adică 1,09 milioane de lire pe an (1,29 milioane de euro pe an), conform The Scotsman.

James Tavernier are cel mai mare salariu de la Rangers, 30.000 de lire sterline pe săptămână, adică 1,56 milioane de euro pe an (1,84 milioane de euro pe an). Ca detaliu, Tavernier a costat de 14 ori mai puțin decât Hagi (250.000 de euro în iulie 2015), dar are un randament cu 50% mai bun. Iar Tavernier nu este jucător de atac, ca Hagi, ci joacă pe postul de fundaș dreapta.

Astfel, dacă Hagi ar primi acea mărire de salariu, ar ajunge să câștige 28.000 de lire pe săptămână, adică la egalitate cu golgheterul Cyril Dessers. Din acest punct de vedere, un fost jucător al lui Rangers, Derek Ferguson, spune că ar trebui să existe o negociere între club și fotbalist cu privire la această clauză.

"Poate fi vorba de o întârziere a plăților sau de-o reducere a sumei. Pur și simplu mi se pare ciudat. Hagi este un fotbalist bun, nu încape îndoială, un număr zece. Iar sistemul lui Clement este un 4-2-3-1, deci s-ar potrivi foarte bine și astfel ar profita ambele părți", a spus Ferguson, citat de publicația Ibrox News.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE