Procurori specializați în fraude financiare au efectuat percheziții la sediul Comitetului de organizare a Cupei Mondiale de Rugby 2023, conform Euronews, care citează AP. Potrivit presei franceze, într-o etapă preliminară acțiunii, anchetatorii au deschis o investigație cu "cu privire la acuzațiile de favoritism, trafic de influență, corupție și orice altă infracțiune conexă".
În vară, Guvernul francez a cerut un audit, pe fundalul unor bănuieli la adresa comisiei conduse, atunci, de Claude Atcher. Potrivit AP, Atcher a fost concediat luna trecută, în urma unei anchete separate a inspectorilor francezi de muncă, privind comportamentul său în timpul exercitării profesiei.
Board-ul organizator al Mondialului de Rugby a declarat, într-un comunicat, că perchezițiile sunt legate de această operațiune, din vară, a Inspectoratului General al Finanțelor. Și a precizat că nu va face comentarii suplimentare.
Într-un dosar separat de corupție în care este implicat și președintele Federației Franceze de Rugby, Bernard Laporte, procurorii au cerut pedeapsa cu închisoarea, pentru același Claude Atcher. Oficialul a fost acuzat că a deturnat zeci de mii de euro de la federație, folosindu-se de legătura sa strânsă cu Laporte.
Verdictul este așteptat pe 13 decembrie, anul acesta.
România, calificată la Cupa Mondială de Rugby 2023
Mondialul de Rugby va debuta pe 8 septembrie 2023, la Paris. Este o competiție la care participă și România, după o întreagă telenovelă: naționala noastră nu a prins loc de calificare în urma meciurilor din grupa sa, dar a depus contestație la adresa Spaniei.
Ibericii au folosit un jucător sud-african căruia i-ar fi falsificat actele, pentru a-l face eligibil în vederea selecției. Spaniolii au fost amendați și penalizați cu cinci puncte. “Stejarii” au urcat, astfel, pe locul 2, după Georgia și merg în Franța.
În 2019, ai noștri au pierdut calificarea la turneul final din cauza unei practici similare – respectiv folosirea unui jucător neeligibil.