Cu un buget semnificativ mai mic decât cel acordat altor ministere, sportul românesc trece printr-o perioadă foarte bună. Performanțele de la Campionatele Mondiale și Europene ne-au reamintit că sportivii noștri sunt cei mai buni ambasadori ai României în lume.
Anul acesta, ministerul Sportului a primit 571 de milioane de lei, cu 30 de milioane mai mult decât în 2021.
Dintre federațiile sporturilor individuale, cea mai mare finanțare a fost obținută de Federația Română de Canotaj, 14 milioane și jumătate de lei. Federația de natație a primit un buget considerabil mai mare decât în anul precedent, în timp ce federația de atletism a primit doar 4,8 milioane de lei, față de cele 8 milioane acordate în 2021. Federațiile de tenis de masă și kaiac-canoe au primit sume ușor mai mari decât în anul precedent.
Pentru sporturile de echipă, cei mai mulți bani au fost alocați, în ordine, federațiilor de baschet, handbal, rugby și volei, cu precizarea că echipa națională de volei masculin este la o victorie distanță de calificarea la Campionatul European, o performanță notabilă pentru voleiul românesc.
Cum arată performanțele sportivilor români?
La canotaj, România a obținut 8 medalii, dintre care 5 de aur, un record pentru prezența la un Campionat European.
Nici delegația de tenis de masă nu s-a lăsat mai prejos. România are 4 medalii deja, iar concursul este încă în desfășurare. La natație, fenomenul David Popovici a devenit dublu campion mondial și european, în timp ce, la atletism, țara noastră a obținut primul aur european după 20 de ani, prin Bianca Ghelber.
La kaiac-canoe, Cătălin Chirilă a devenit campion și vicecampion mondial, iar în weekend va concura în două finale la Campionatul European.
Privind înspre viitor, ne interesează și juniorii. La gimnastică, România a obținut 4 medalii la Europene, dintre care 2 medalii de aur, ceea ce dă speranțe că gimnastica românescă va reveni în top. Medalii la nivel de juniori au fost obținute recent și la haltere sau judo.