Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia, furnizor major de resurse în UE: În țara nordică, există cea mai mare mină de cupru de pe continent

Suedia devine unul dintre principalii furnizori de resurse naturale ai Uniunii Europene, după ce a descoperit cel mai mare zăcământ de minereuri rare. Acestea sunt tot mai importante în contextul actual, în care pentru înalta tehnologie și pentru baterii este nevoie de metale prețioase.

În plus, descoperirea ar avea implicații majore pentru tranziția Uniunii către o energie curată.

Cuprul, considerat esențial pentru economia europeană

Aceasta este cea mai mare mină de cupru din Europa, situată în nordul Suediei. Cuprul, împreună cu alte 33 de materii prime, este considerat esențial pentru economia europeană. De aceea, în următorii 5 ani, guvernele din întregul bloc comunitar vor face presiuni pentru proiecte ca acesta, pe pământ european. Am venit aici să văd ce înseamnă acest lucru pentru industria minieră, pentru comunitățile locale și pentru viitorul Europei.

Cererea de cupru este în creștere datorită pieței de energie din Uniunea Europeană, dar și a tranziției digitale.

Klas Nilsson, șef de comunicare al companiei Boliden: Totul este electrificat și pentru tot va fi nevoie de cupru. Trebuie să începem să extindem și să dezvoltăm noi mine de cupru.

Extinderea vine cu un cost. Mulți localnici se opun noilor proiecte miniere din Suedia. Printre ei se numără și populația Sámi. Adică singurii cetățeni indigeni din UE.

Niila Inga, crescător de reni Sámi: Noi știm cât de mult afectează o mină comunitatea crescătorilor de reni. Ei au nevoie de acest fier sau de cupru, sau de orice. Așa că noi trebuie să plecăm.

UE a adoptat recent Legea privind Materiile Prime Critice

UE a adoptat recent Legea privind Materiile Prime Critice pentru a răspunde cererii de metale. Aceasta va extinde mineritul pe teritoriul european. Iar experţii anticipează că se vor naște și tensiuni.

Vasileios Rizos, șef al departamentului energie și resurse, CEPS: În funcție de țară sau regiune, când vine vorba de aprovizionarea cu materii prime, acest lucru ar putea implica riscuri pentru Europa, în viitor. Cred că este foarte posibil să vedem o opoziţie locală atunci când vine vorba de deschiderea unei noi mine.

Acum apare întrebarea cum va îmbina UE nevoia de materii prime cu protecția mediului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE