Statele Unite vor majora cantitățile de gaze lichefiate livrate către Uniunea Europeană, pentru a ajuta țările europene să înlocuiască gazele rusești, în așa fel încât să treacă cu bine această iarnă, a declarat Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului al SUA.
Oficialul american a dat asigurări că administrația de la Washington caută, împreună cu partenerii săi din întreaga lume, resurse alternative la gazele rusești.
Potrivit Agerpres, Don Graves, fost consilier al preşedintelui Joe Biden, a venit la Bucureşti împreună cu o delegaţie de peste 100 de oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri american pentru a participa la conferinţa Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU). Delegația americană a discutat cu oficialii români despre consolidarea relaţiilor bilaterale, precum şi pentru a căuta posibilităţi de colaborare cu firme româneşti.
Don Graves consideră că România are un potenţial deosebit, resurse autohtone şi oameni bine pregătiţi pentru a atrage cât mai multe investiţii americane.
Fost consilier al președintelui Biden: „Statele Unite fac tot ce pot pentru a identifica surse adiţionale de energie”
Într-un interviu acordat Agerpres, secretar adjunct al Departamentului Comerţului al SUA a fost întrebat cum pot veni SUA în sprijinul Uniunii Europene în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze și energie în cazul în care Rusia oprește livrările.
„Aşa cum am spus, noi, în Statele Unite, vom face tot ce putem pentru a ne asigura că protejăm securitatea economică şi energia pentru Europa, inclusiv pentru această partea a Europei, sudul şi estul Europei. Este foarte important să stăm împreună, ca parteneri. De aceea Statele Unite s-au alăturat Consiliului UE-USA pentru Energie, pentru a găsi metode specifice de a trece cu bine această criză creată de Rusia şi nu de altcineva.
Este important să facem două lucruri. Primul: să facem tranziţia cât de repede putem către regenerabile, ştim că este ceva ce UE şi ţările membre ale UE fac deja singure şi cu ajutorul nostru, dar şi să găsim soluţii să trecem peste următoarele luni, care ar putea fi mai dificile, din cauza preţurilor mari şi din cauza deficitului de aprovizionare.
Statele Unite fac tot ce pot pentru a identifica surse adiţionale de energie, inclusiv petrol şi gaze, dar, de asemenea, trebuie să avansăm cât mai repede spre noile tehnologii, precum aceste mici reactoare modulare, despre care noi credem să sunt soluţia optimă atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung pentru ţări ca România şi pentru alte ţări europene”, a afirmat Don Graves, potrivit sursei citate.
Don Graves, despre cum războiul din Ucraina afectează economia globală. „Nu am fi fost în această situaţie fără Vladimir Putin”
Cât despre modul în care SUA se pregătesc să crească volumul de gaze naturale (LNG) către statele europene, oficialul american a amintit că președintele Joe Biden a discutat deja cu „liderii europeni, cu preşedinţii şi cu şefii de guverne din statele europene şi şi-a luat angajamentul să majoreze cantităţile de LNG”.
„În acelaşi timp, lucrăm cu partenerii noştri din toată lumea să găsim surse alternative de petrol şi gaze. Am făcut-o deja şi credem că vom continua să găsim noi surse de energie pentru a ajuta Europa în urma aceste invazii nedorite. Nu am fi fost în această situaţie fără Vladimir Putin. Deci vom face tot ce ne stă în putinţă - şi restul lumii lucrează cu noi - să ajutăm Europa să aibă tot ce îi trebuie să treacă cu bine peste această iarnă”, a mai precizat oficialul de la Washington.
Secretar adjunct al Departamentului Comerţului al SUA: „Suntem alături de Ucraina şi vom fi întotdeauna alături de Ucraina”
Secretar adjunct al Departamentului Comerţului al SUA a subliniat că „evident, economiile din toată lumea ar fi arătat cu totul altfel dacă nu ar fi fost decizia nejustificată a lui Putin de a invada o ţară suverană”.
„Noi, Statele Unite, împreună cu lumea liberă şi democratică, suntem alături de Ucraina şi vom fi întotdeauna alături de Ucraina şi de ţări ale căror drepturi suverane sunt atacate în acest fel.
Cred că economia mondială suportă în mod clar o lovitură ca urmare a acestui fapt. Vedem provocări uriaşe în ceea ce priveşte furnizarea de petrol şi gaze, precum şi de alimente, pentru că nu suntem în măsură să exportăm cerealele din Ucraina spre pieţele mondiale.
Dar SUA lucrează îndeaproape cu Europa şi cu alte părţi ale lumii, aşa cum am mai spus, pentru a identifica noi surse de energie, dar şi pentru a coborî preţul energiei, precum şi pentru a ne majora producţia de alimente, noi şi alte ţări care sunt în măsură să îşi majoreze producţia de hrană. Pentru că, din nou, asta nu este ceva ce noi am început, dar vom sta alături de Ucraina până la sfârşit, până când Putin pune capăt acestui război, şi vom sta alături de restul lumii pentru a ne asigura că lumea are hrana şi energia de care are nevoie pentru a continua să meargă mai departe”, a concluzionat Don Graves, fost consilier al preşedintelui Joe Biden.