UPDATE: Secretarul american al apărării Lloyd Austin a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Acesta le-a cerut aliaților reuniți la baza aeriană Ramstein din Germania să își sporească eforturile de asistență pentru Ucraina. Înaltul oficial american a spus că ne aflăm într-un moment crucial al războiului și că Rusia se regrupează.
Finlanda a anunţat la rândul său o nouă donaţie de 400 de milioane de euro, sub formă de echipamente militare - altele decât tancurile germane Leopard 2. Guvernul de la Helsinki a precizat însă că ar putea trimite şi astfel de blindate, dacă va exista un acord cu aliaţii.
Berlinul are drept de veto asupra oricăror decizii de reexport al tancurilor de fabricaţie germană folosite de mai multe armate din ţările membre NATO din Europa şi considerate de experţii în apărare cele mai adecvate pentru Ucraina.
Câte blindate primește Ucraina
Această nouă tranşă prevede expedierea a 59 de vehicule blindate Bradley, care se vor adăuga celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise deja, şi a 90 de vehicule blindate Stryker „care vor dota Ucraina cu două brigăzi blindate”, a precizat Pentagonul într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Armata americană va livra Ucrainei şi 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, celebrul Humvee.
Fără tancuri grele
Dar această nouă tranşă nu include niciun tanc greu, precum Abrams, pe care Statele Unite nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului, justificând acest refuz prin chestiuni de întreţinere şi instruire.
Washingtonul va furniza forţelor ucrainene, de asemenea, rachete de rezervă pentru sistemele antiaeriene NASAMS şi HIMARS care le-au fost deja furnizate, opt sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Avenger - unităţi de apărare montate pe vehicule care se mişcă în acelaşi ritm cu unităţile terestre - şi mii de muniţii diverse.
Această nouă tranşă ridică totalul asistenţei militare americane pentru Ucraina la 26,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.
Anunțul a fost făcut în ajunul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările occidentale care acordă ajutor militar ucrainenilor.
Zelenski așteaptă tancurile Leopard 2
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi ezitările Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele pentru Ucraina, afirmând că aceasta „nu este o strategie bună”.
„Sunt momente când nu trebuie să eziţi sau să te compari. (N. red. Cum se întâmplă) când cineva spune «eu voi livra tancuri dacă (n. red. şi) altcineva o va face»”, a afirmat Zelenski într-o videoconferinţă la Davos.
Preşedintele ucrainean făcea referire la informaţii apărute în presă conform cărora Berlinul a declarat că nu va livra tancuri grele dacă SUA nu vor livra la rândul lor tancuri Abrams.
Miniștrii apărării și alți reprezentanți NATO se vor întâlni în Germania pentru a discuta despre ajutorul militar suplimentar pe care îl vor oferi Ucrainei. Președintele Volodomir Zelenski a declarat că guvernul său se așteaptă la decizii ferme din partea acestora, în special în privința livrării de tancuri Leopard 2 de către Germania.
Mai mult de 12 țări europene sunt pregătite să trimită sute de tancuri armatei ucrainene, înainte ca Germania să ia o decizie în privința blindatelor Leopard 2. Guvernul lituanian a anunțat că, la întâlnirea de la baza Rammstein, 11 țări, printre care Marea Britanie, Estonia, Letonia și Polonia, vor spori ajutorul militar acordat Kievului.
Ben Wallace, ministrul apărării din Marea Britanie: „Vom continua să oferim sprijin militar, să instruim în continuare trupele ucrainene și să fim alături de Ucraina”.
Un exemplu în acest sens vine din partea Suediei, care tocmai a aprobat un nou pachet de ajutor ce include sistemul de artilerie Archer, solicitat de Ucraina. Președintele Zelenski a reiterat importanța livrării de echipament militar, pentru ca Rusia să înțeleagă că nu va câstiga războiul.
Risc de incidente nucleare
Cu toate acestea, războiul continuă să prezinte un risc ridicat de incidente nucleare, potrivit directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. Acesta a vizitat Kievul și a dat asigurări că inspectorii agenției sale vor încerca să reducă la minim riscul ca acest lucru să se întâmple.
Însă unii oficiali ruși folosesc posibilitatea unui atac nuclear ca o amenințare. Fostul președinte rus Dmitri Mevdedev a postat un mesaj în social media prin care a spus că pierderea războiului convențional din partea unei puteri nucleare cum este Rusia, poate provoca izbucnirea unui război nuclear.
De asemenea, Rusia continuă să dea vina pe Ucraina pentru război și își întărește legăturile cu Belarus, pentru a evita riscul de agresiune din partea Occidentului și a Ucrainei.