Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Uniunea Europeană nu comunică pe înțelesul cetățenilor

Uniunea Europeană, dar în special Comisia Europeană, nu comunică pe înțelesul cetățenilor. Verdictul acesta a fost dat după o amplă analiză a peste 45.000 de comunicate de presă ale Comisiei Europene din ultimii 35 de ani. Concluzia publicată în „Journal of European Integration” e că Executivul European comunică mai greu chiar și decât guvernele naționale, neputând să transmită mesaje simple și clare legate de deciziile și politicile sale.

Acest lucru nu doar că îngreunează viața jurnaliștilor, care se plâng că pierd o mare parte din timp traducând comunicatele în limbaj uzual, susține autorul cercetării, Christian Rauh, dar reprezintă în ultimă instanță și o problemă politică.

Lipsa clarității în ceea ce privește comunicarea publică dă apă la moară euroscepticilor și populiștilor. „Comunicarea tehnică îi ajută pe cei care doresc să contruiască imaginea unei elite politice de la Bruxelles care este detașată de cetățeanul european”, scrie Christian Rauh în „Journal of European Integration”, potrivit Politico.

O comunicare prea tehnică

În analiza documentelor a fost implementată scala Flesch/Kincaid privind lizibilitatea, unde 100 înseamnă lizibilitate maximă.

Pentru comparație, Rauh a analizat mai multe de ziare, comunicări ale guvernelor irlandezi și britanic, dar și articole științifice din aria științelor politice. Din acest punct de vedere, doar articolele științifice sunt mai puțin lizibile decât textele Comisiei Europene. Mai mult, când vine vorba despre jargon, comunicatorii Comisiei i-au depășit chiar și pe academicieni în ceea ce privește lipsa clarității mesajelor.

În ceea ce privește comunicatele de presă, Rauh a observat că numărul acestora se ridica la 150/lună în perioada 1985 – 2000. Totuși, în ultimii ani, Comisia a dat publicității tot mai puține comunicate de presă. De pildă, în timpul președinției lui Jean-Claude Juncker, până în 2019, Comisia dădea publicității doar 50 de comunicate de presă pe lună. În prezent, Comisia pare că încearcă să crească numărul comunicatelor de presă.

În concluzie, o comunicare neclară generează o lipsă de înțelegere a deciziilor și a rolului Uniunii Europene și contribuie la răspândirea curentelor eurosceptice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE