Cercetătorii au constatat că aplicarea unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon pentru bunurile de lux ar fi o modalitate "mai echitabilă" de reducere a emisiilor.
Un studiu publicat în această săptămână în revista academică One Earth a constatat că taxarea articolelor de lux ar fi mai eficientă în reducerea emisiilor de carbon decât sistemele actuale.
Potrivit unei noi cercetări, impozitarea articolelor de lux, cum ar fi zborurile și SUV-urile, ar reduce mai mult emisiile de gaze cu efect de seră decât o taxă generală pe carbon aplicată tuturor bunurilor.
În lupta continuă pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și pentru încetinirea schimbărilor climatice, se discută în mod constant despre noi legi și politici. Pentru ca țările să își atingă obiectivele de reducere a emisiilor, lucrurile trebuie să se schimbe.
Taxele pe carbon sunt taxe pe care companiile trebuie să le plătească pentru fiecare tonă de carbon emisă peste limita stabilită. Scopul taxei este de a încuraja producătorii și distribuitorii să își reducă amprenta de carbon și să investească în procese de producție sau de livrare alternative, mai ecologice.
Cum funcționează în prezent taxele pe carbon?
În prezent, taxele pe carbon sunt aceleași în toate sectoarele economice, indiferent de produsul sau serviciul vândut. Adesea, veniturile provenite din această taxă sunt alocate pentru cercetarea și dezvoltarea energiei verzi.
Douăzeci și șapte de țări au în prezent taxe semnificative pe carbon: Argentina, Canada, Canada, Chile, China, Columbia, Danemarca, Uniunea Europeană, Japonia, Kazahstan, Coreea de Sud, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Singapore, Africa de Sud, Suedia, Regatul Unit și Ucraina.
UE are propriul sistem de comercializare a emisiilor, denumit EU ETS, care a fost creat în 2005. Companiile care fac parte din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii pot cumpăra și vinde certificatele de emisii de dioxid de carbon pe care sunt autorizate să le emită în cadrul acestei scheme, înainte de a-și restitui certificatele la sfârșitul anului.
În fiecare an, UE reduce plafonul, ceea ce a dus la o scădere cu 43% a emisiilor provenite din producția de energie electrică și termică și din sectoarele industriale mari consumatoare de energie de la înființarea sistemului.
Cu toate acestea, unii cercetători sunt de părere că acest sistem este o modalitate ineficientă de reducere a emisiilor din gospodării, deoarece unele produse cu emisii ridicate de carbon, cum ar fi încălzirea și combustibilul, sunt esențiale pentru viața de zi cu zi.
În cazul unei taxe globale pentru emisiile de carbon, gospodăriile cu venituri mari și cele cu venituri mici sunt taxate la fel, ceea ce îi penalizează în mod disproporționat pe cei cu salarii mai mici.
Mai multe beneficii în afară de reducerea emisiilor
Rezultatele studiului sunt destul de interesante. Constatările au sugerat că, dacă toate cele 88 de țări ar adopta impozite pe lux, s-ar obține probabil 75 % din reducerile de emisii necesare pentru a menține încălzirea globală sub 2°C până în 2050, potrivit Euronews Green.
Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivele privind emisiile de carbon stabilite în Acordul de la Paris, Yannick spune că acest sistem ar trebui să înceapă "prompt, universal și cu prețuri ridicate și în creștere rapidă ale carbonului, în comparație cu orice politică în vigoare în prezent".
Reducerea emisiilor de dioxid de carbon nu este nici singurul beneficiu teoretizat în acest scenariu. În special în țările cu venituri mai mari, diferențele de inegalitate ar scădea, de asemenea, deoarece multe dintre reducerile ar fi mai degrabă la articolele de lux decât la cele esențiale pentru gospodării, ar exista "efecte distributive mai echitabile", potrivit lui Yannick.
Impozitarea exclusiv a articolelor de lux ar putea să nu fie realistă.
Punerea în aplicare a unei taxe pe produsele de lux ar fi incredibil de complexă, întrucât simpla colectare de suficiente date despre fiecare produs ar fi o întreprindere colosală.
Dar, remarcă Yannick, "dacă vrei să implementezi o astfel de politică pe termen lung, trebuie să ai un flux de date bun care să alimenteze ceva de acest gen".
De asemenea, s-ar confrunta probabil cu provocări politice, deoarece impozitarea celor bogați are adesea nevoie de o justificare substanțială pentru ca alegătorii să o susțină.