România, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), va deveni acționar majoritar al companiei aeriene Blue Air. Statul urmează să preia 75% din acțiunile companiei Blue Air și va deveni astfel acționar majoritar. Preluarea se va face prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
Evenimentul se întâmplă după ce compania aeriană a primit un ajutor în valoare de 300 de milioane de lei din partea statului, pe care nu a reușit să îl returneze.
În decursul zilei de joi, Blue Air va fi notificată de șeful AAAS despre inițierea procedurii, după ce Ministerul Finanțelor a luat hotărârea de a fi executată garanția privind ajutorul de stat acordat în vara anului 2020.
"Am fost înştiinţaţi de începerea acestei proceduri, până la preluarea oficială va fi un proces pe care va trebui să îl parcurgem, nu ştim exact când se va finaliza", au declarat reprezentanții AAAS pentru Ziarul Financiar.
Amintim că EximBank este unitatea bancară care a acordat împrumutul respectiv în 2020, cu garanția statului. Așadar, compania aeriană Blue Air nu a plătit nicio rată în acest sens, statul fiind cel care și-a asumat plata acestora încă de anul trecut. Prin urmare, statul preia compania, dacă aceasta nu își poate plăti datoria.
OUG care prevede acordarea ajutorului de stat arată că statul va prelua 75% din companie, dacă acesta nu va putea să își lichideze datoria. După un an în care statul a plătit creditul acordat companiei, acesta a preluat 75% din acțiuni.
Mai exact, ministerul Finantelor, în calitate de garant al împrumutului acordat companiei aeriene Blue Air Aviation S.A. de cãtre Eximbank SA, a semnalat Bãncii, în calitatea sa de creditor, sã analizeze posibilitatea punerii în aplicare a prevederilor Scrisorii de Garanție care acordau finanțatorului dreptul de executare a acesteia, potrivit instituției.
Demersul a fost necesar ca urmare a neîndeplinirii în mod repetat de cãtre compania aerianã Blue Air a obligațiilor asumate în cadrul ajutorului de stat oferit de Statul Român, respectiv neachitarea dobânzilor și a ratelor de capital aferente creditului contractat cu garanția statului. Eximbank este singura instituție îndreptãțitã, în mod unilateral, sã solicite executarea scrisorii de garantie, în conformitate cu prevederile legale, mai arată sursa citată.