Statele Unite se pregătesc din 2022 pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să nu mai vândă combustibil nuclear. O astfel de interdicție a importurilor rusești va contribui la creșterea capacității de procesare a combustibilului cu uraniu din Statele Unite, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt în domeniul energiei nucleare.
Senatul SUA a adoptat marți o legislație care interzice importurile din Rusia, aceasta fiind cea mai recentă mișcare a Washingtonului de a perturba decizia lui Putin de a invada Ucraina pe scară largă, acțiune care a început în 2022.
Interdicția va fi semnată de președintele Joe Biden și va intra în vigoare la 90 de zile după adoptare. De asemenea, aceasta permite Departamentului de Energie să emită derogări în cazul problemelor de aprovizionare.
Uraniu rusesc în centrale nucleare americane
Acest demers a condus la temeri că Putin ar putea riposta prin înghețarea exporturilor către SUA, crescând prețurile uraniului. Rusia a furnizat aproximativ 24% din uraniul folosit de reactoarele din SUA în 2022 și a fost principalul său furnizor străin.
Kathryn Huff, secretarul adjunct al DOE pentru nuclear, care a demisionat vineri, a declarat pentru Reuters că SUA sunt pregătite pentru orice scenariu. „Realitatea este următoarea: în ultimii ani a existat o posibilitate reală ca Rusia să înceteze brusc să trimită uraniu în Statele Unite”.
Țări precum Canada, Franța și Japonia vor ajuta SUA să facă față unei „alternative aliate” la uraniul rusesc, a spus Huff. De asemenea, interzicerea importurilor ar debloca 2,7 miliarde de dolari din legislația anterioară pentru dezvoltarea industriei interne a uraniului.
„Un program în care investim în noi capacități de conversie și îmbogățire și apoi protejăm acele investiții cu unele restricții de import este absolut necesar”, pentru a reduce dependența de Rusia, a spus Huff, care se va întoarce la cercetarea nucleară în scurt timp.
Centralele nucleare se alimentează doar o dată la doi ani, iar contractele sunt încheiate cu ani în avans. Huff a spus că SUA au „aproape suficient timp” sau aproximativ trei sau patru ani, pentru a susține o nouă capacitate de conversie și îmbogățire a uraniului și pentru a înlocui importurile rusești.
În SUA, centrala nucleară Vogtle din statul Georgia a fost inaugurată săptămâna aceasta după ani de întârziere. Cu toate acestea, nu există construcții noi în curs, ceea ce duce la îngrijorarea că SUA nu ar putea îndeplini obiectivul lui Biden de decarbonizare a economiei până în 2050.