Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite, cutremurate de un număr record de crime în masă. 140 de oameni au fost uciși în doar șase luni

Statele Unite se confruntă cu o creștere alarmantă a atacurilor armate, în condițiile în care în primele șase luni din 2023 au fost comise nu mai puțin de 28 de crime în masă. Autoritățile americane avertizează că este vorba despre cele mai sângeroase incidente înregistrate în doar jumătate de an, după atrocitățile comise în 2006.

Șase luni. 181 de zile. 28 de crime în masă. 140 de victime. O singură țară. Statele Unite s-au confruntat cu un val de violențe în care au fost folosite arme de foc.

”Este îngrozitor”, a afirmat Brent Leatherwood, un părinte îndoliat care și-a pierdut copiii în urma unei crime în masă.

Pe 27 martie, cei trei copii ai săi s-au aflat într-o școală din Nashville, unde un fost elev a ucis trei copii și trei adulți.

”Nu ai crede vreodată că familia ta va fi inclusă într-o astfel de statistică”, a afirmat bărbatul, potrivit The Associated Press.

Leatherwood este un politician republican în statul american Tennessee, care nu și-a înăsprit legile privind armele. El vrea ca autoritățile să ia măsuri pentru ca oamenii ce pot deveni violenți să nu dețină arme de foc.

O crimă în masă are loc atunci când sunt ucise cel puțin patru persoane, fără a fi luat în calcul agresorul, în decurs de 24 de ore. O bază de date gestionată de agenția The Associated Press și de publicația USA Today, în parteneriat cu Northeastern University, conține informații despre atacurile violente, comise începând cu anul 2006.

Potrivit sursei citate, a fost depășit recordul anterior de 27 de crime în masă, stabilit în doua jumătate a anului 2022. James Alan Fox, profesor de criminologie la Northeastern University, a mărturisit că nu și-ar imaginat vreodată că va ajunge să înregistreze astfel de informații în baza de date pe care o gestionează de cinci ani.

Experții se tem, însă, că alte violențe ar putea avea loc în următoarele șase luni din an.

"Să sperăm că a fost doar o întâmplare", a declarat Dr. Amy Barnhorst, psihiatru și director asociat al Programului de cercetare pentru prevenirea violenței de la Universitatea din California, Davis.

"Ar putea fi mai puține crime în următoarele luni din 2023 sau acest lucru ar putea fi o tendință. Dar nu vom ști asta o perioadă de timp", a adăugat ea.

Experți precum Barnhorst și Fox atribuie creșterea vărsării de sânge faptului că un număr tot mai mare de oameni au acces la arme de foc în Statele Unite.

Cetățenii Statelor Unite au dreptul legal de a ieși cu arme în public, a decis Curtea Supremă în iunie 2022.

Aproape 400 milioane de arme se aflau în proprietatea populaţiei civile în SUA în 2017, adică 120 de arme la 100 de locuitori, conform estimării proiectului Small Arms Survey.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE