Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sportivii paralimpici, primiți cu aplauze în România. Elisabeta Lipă: „Trăim din nou o bucurie imensă prin aceste rezultate frumoase”

Alexandru Bologa și Camelia Ciripan sunt sportivii care au adus României două medalii la Jocurile Paralimpice de la Paris. Ei s-au întors în această seară în țară, unde au fost primiți cu ropote de aplauze de familii, prieteni și oficiali. La aceste Jocuri Paralimpice s-au stabilit mai multe recorduri, printre care și cel mai mare număr de delegații, mai precis 169.

Îmbrăcați în echipamentul lor, cu medaliile la gât, zâmbitori și, cel mai important, învingători: așa au coborât sportivii din delegația româniei din avionul care i-a adus acasă. Au mers la braț către apropiații care îi așteptau cu buchetele de flori pregătite.

 Alexandru Bologa, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Paris: „Pot să spun că acum am ajuns în vârful, apogeul, carierei mele și doresc să rămân aici în vârf cât mai mult timp.” 

Alexandru Bologa a urcat anul acesta pe cel mai înalt nivel al podiumului, la para judo, categoria de 73 kg. Nu este la prima medalie: a obținut bronzul și la jocurile paralimpice din 2016 și 2020. În 2019, devenea numărul 1 mondial. 

 Alexandru Bologa, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Paris: „Este o muncă de 13 ani. În urmă cu 13 ani am pășit pentru prima dată în sala de judo. Am început cu locul 20, după aceea locul 10, după aceea locul 7, locul 5, progresiv am urcat până când am ajuns pe podium. Urmează o perioadă de vacanță și după aceea vom începe ușor-ușor pregătirea. Mai avem o singură competiție în acest an, la final de Noiembrie, în Kazakhstan.” 

Camelia Ciripan a adus în țară medalia de bronz la para tenis de masă. Are 45 de ani iar în ultimii doi ani a terminat toate competițiile pe locul 1. 

Camelia Ciripan, medaliată cu bronz la Jocurile Paralimpice  de la Paris: „ M-am simțit foarte bine, deosebit de emoționată, am simțsit că a dat roade munca mea. Cam 4-5 ore pe zi înseamnă. (Reporter: Câtă vreme?) Cel puțin 4 ani ca să poți să te pregătești de paralimpiadă. Sau olimpiadă.”

Sportivii au fost primiți la Salonul Oficial al aeroportului Otopeni. 

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport: „Trăim din nou o bucurie imensă prin aceste rezultate frumoase pentru care acești sportivi minunați, această echipă mică dar puternică, a reușit în cele 12 zile să ne aducă în suflet o bucurie imensă. Am trăit niște emoții foarte mari.”

Sophia Khatsenkova, jurnalistă Euronews:Jocurile Paralimpice s-au terminat, iar Parisul speră să-și lase amprenta asupra modului în care sunt privite și luate în considerare dizabilitățile. La aceste Jocuri Paralimpice s-au stabilit mai multe recorduri, primul este cel mai mare număr de delegații participante, comparativ cu edițiile precedente, mai precis 169 de delegații. Al doilea record este că aceste Jocuri Paralimpice au fost cele mai mediatizate la nivel internațional, 165 de canale de televiziune au urmărit evenimentul.”

Pentru cei mai mulți dintre sportivi, urmează acum o perioadă de repaus. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE