Două treimi dintre români cred că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun pentru România, arată un sondaj realizat de INSCOP Research, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Comunist (IICCMER), cea mai amplă cercetare sociologică dedicată nostalgiei după comunism. Remus Ștefureac, director general al INSCOP, a avertizat că rezultatul cercetării arată că fostul dictatorul comunist a fost transformat „veritabil star pe Facebook și Tik-tok în video-uri și imagini realizate profesionist”, acest lucru fiind „o consecință directă a războiului informațional în care ne aflăm”.
„Rezultatele cercetării indică o prăpastie imensă între realitate și percepția populației României cu privire la regimul comunist, creionând tabloul unei societăți aproape complet fragilizată în fața războiului informațional / hibrid / cognitiv care face deja ravagii în casa noastră.
Datele pe care le vom prezenta mâine sunt, pe alocuri, halucinante. Ele dezvăluie fundamentele unei nostalgii colective care poate afecta serios stabilitatea regimului democratic (dacă nu a afectat-o deja) prin alimentarea unor repere valorice denaturate cu mituri construite prin informații trunchiate sau minciuni grosolane. Minciuni exacerbate de peste un deceniu prin intermediul unui complex de agresiuni hibride propagate de factori interni sau de entitați ostile externe cu scopul de a provoca fracturi sociale majore, polarizare totală, neîncredere endemică și nesiguranță cronică în societatea românească”, a scris Remus Ștefureac, pe Facebook.
Sociolog: Procentele catastrofice ale populației care mitologizează viața în comunism nu sunt doar rezultatul unui fenomen natural
Directorul INSCOP consideră că este de neimaginat „intensitatea acestui sentiment de nostalgie astăzi, la 35 de ani după căderea comunismului”.
„Cu toate eșecurile prezentului, cu toate nemulțumirile sociale, economice ale unei părți a populației care amplifică regretul după comunism, procentele catastrofice ale populației care mitologizează viața în comunism nu sunt doar rezultatul unui fenomen natural!
Ele sunt o consecință directă a războiului informațional în care ne aflăm, a cel puțin 10 ani de măsuri active serioase coordonate în mod direct de de o putere ostilă, valuri de dezinformări, minciuni și manipulări grotești propagate pe toate canalele de multiplicare a informației, dar cu precădere pe rețelele sociale”, a mai precizat directorul general al INSCOP.
Ceaușescu, transformat într-un veritabil star pe Facebook și Tik-tok în video-uri
„Și ca urmare a acestui eșec, astăzi două treimi dintre români cred că Nicolae Ceaușescu (de vreo 10 ani, veritabil star pe Facebook și Tik-tok în video-uri și imagini realizate profesionist și răspândite strategic și cu resurse) a fost un lider bun pentru România, și doar 24% cred că a fost un lider rău pentru România”, a mai spus Ștefureac.
Datele cercetării intitulate „Percepția populației cu privire la COMUNISM. Reperele nostalgiei” au fost culese în luna iulie 2025, pe un eșantion de 1500 de respondenți, cu o eroare de +/-2.5%.