Sistemul de sănătate din Gaza e în colaps. Oficialii palestinieni din ministerul sănătății, controlat de Hamas, afirmă că nu mai pot alimenta generatoarele spitalelor cu electricitate și combustibil, din cauza blocadei impuse de Israel.
Aproape două treimi dintre unitățile sanitare au încetat să mai funcționeze din cauza intensificării atacurilor aeriene ale Israelului în teritoriu, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Oficialii palestinieni din ministerul sănătății, controlat de Hamas, afirmă că nu mai pot alimenta generatoarele spitalelor cu electricitate și combustibil din cauza blocadei impuse de Israel.
Dintre cele 72 de unități sanitare, 46 au încetat să mai funcționeze în Gaza, inclusiv 12 spitale. Potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, controlați de Hamas, doar în ultimele 24 de ore au murit peste 700 de civili, din cauza atacurilor aeriene ale Israelului.
Statul evreu și-a intensificat operațiunile, ca preambul la așteptata incursiune terestră pe care o va demara curând, împotriva grupării Hamas, considerată teroristă de Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite.
În condițiile în care Israelul continuă să interzică furnizarea de combustibil, Organizația Națiunilor Unite a declarat că distribuirea ajutoarelor se va opri în curând, pentru că nu va mai putea alimenta camioanele în Gaza. Mai mult, spitalele copleșite de răniți se străduiesc să mențină generatoarele în funcțiune, pentru a alimenta echipamentele medicale care salvează vieți, dar și incubatoarele pentru copiii născuți prematur.
Nebal Farsakh, purtător de cuvânt, Societatea de Semilună Roșie Palestiniană: „Toate spitalele din Gaza se bazează acum pe generatoare de rezervă pentru a avea electricitate. Acestea au nevoie de combustibil pentru a face să funcționeze aceste generatoare. Din nefericire, de la începutul intensificării conflictului și a închiderii complete a Fâșiei Gaza, aici nu mai intră combustibil. Iar toate rezervele care se aflau deja în spitale s-au epuizat. Așadar, ne așteptăm ca în maximum două zile toate spitalele să rămână complet fără combustibil și atunci nu vor mai putea funcționa și nu vor mai putea continua să furnizeze serviciile de salvare a vieților”.
Cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au rămas fără alimente, apă și medicamente de când Israelul a izolat teritoriul, în urma atacului. Cele trei convoaie cu ajutoare care au intrat până acum în Gaza au adus doar o mică parte din proviziile de care oamenii au nevoie. Din aceste cauze, liderii lumii arabe cer o încetare a focului pe motive umanitare.
Prințul Faisal bin Farhan Al-Saud, ministrul afacerilor externe, Arabia Saudită: „O încetare a focului este un imperativ umanitar. Ne confruntăm cu o situație disperată în Gaza în acest moment. Ne confruntăm cu o catastrofă umanitară iminentă. Cu fiecare oră pe care o petrecem vorbind, tot mai mulți civili din Gaza mor. Tot mai mulți oameni sunt răniți. Situația se înrăutățește. O încetare a focului este o necesitate absolută și imediată. Acest lucru ne va permite să abordăm toate celelalte probleme. Am cerut foarte clar eliberarea ostaticilor, ceea ce este absolut necesar. Dar protecția vieții civile, protecția infrastructurii, în special a spitalelor și a altor infrastructuri necesare pentru supraviețuirea Gaza este, de asemenea, un imperativ care trebuie îndeplinit imediat”.
Și Organizația Mondială a Sănătății a cerut o încetare a focului, pentru a putea livra ajutoare pentru spitale.
Abuolwan Husam, responsabil pentru situații de urgență la OMS: „Am dori să mulțumim tuturor oamenilor, guvernului egiptean și tuturor celor care sprijină deschiderea coridorului umanitar pentru a salva vieți în Gaza, permițând accesul medicamentelor esențiale în Gaza. Dorim să ajutăm din ce în ce mai mult, deoarece nevoia este imensă în Gaza. Așteptăm cu nerăbdare să menținem această frontieră deschisă pentru a salva vieți”.
Până în prezent, peste cinci mii de oameni au fost uciși în Gaza, potrivit autorităților controlate de gruparea Hamas. Din aceștia, aproape jumătate ar fi copii.