Agenți de influență ai Rusiei pregătesc lansarea unor campanii de dezinformare în spaţiul public din Republica Moldova, a transmis Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău (SIS), informează site-ul Deschide.md. SIS a dezvăluit că deșine date care indică faptul că, prin asemenea campanii de manipulare a opiniei publice, autoritățile de la Chișinău vor fi acuzate că ar pregăti declarații defăimătoare la adresa unor oficiali din Ucraina, scopul final fiind să destabilizeze societatea moldoveană şi securitatea regională.
Scopul final al unei astfel de campanii de dezinformare - compromiterea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova și Ucraina
SIS subliniază că scopul final al unei astfel de campanii de dezinformare este compromiterea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova și Ucraina. Prin asemenea campanii, se urm[re;te diminuarea încrederii şi a cooperării între autorităţile de la Chișinău şi cele de la Kiev. Totodată, informațiile care urmează să fie lansate în spațiul public țintesc reducerea interoperabilităţii în domeniul securităţii regionale existente între organele de securitate ale Republicii Moldova şi cele ale Ucrainei.
Printre membrii acestui grup de agenți de influență s-ar afla foşti ofiţeri de informaţii moldoveni, cetăţeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demişi şi eliberaţi din funcţii pentru acte de corupţie, însuşirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacţiuni nesancţionate cu servicii speciale străine.
Printre membrii acestui grup de agenți de influență ai Rusiei s-ar afla foşti ofiţeri de informaţii moldoveni, care, în diferite perioade, au fost demişi din funcţii pentru acte de corupţie, însuşirea banilor publici și abuz de putere.
”Asemenea acţiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federaţia Rusă contra Republicii Moldova având un caracter ţintit, de discreditare a eforturilor autorităţilor naţionale şi ale fiecărui cetăţean al ţării noastre întru păstrarea păcii şi securităţii în regiune”, precizează SIS într-un comunicat.
În acest sens, SIS atrage atenţia că frecvenţa şi amploarea unor astfel de acţiunii vor creşte în 2024 şi 2025, fiind vizate procesele de reformă, cele electorale care se vor desfăşura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană.