Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sezonul gripei este în plină desfășurare. De ce sunt în scădere ratele de vaccinare în Europa

Sezonul gripal este în plină desfășurare, însă europenii sunt mai puțin protejați din cauza scăderii nivelului de vaccinare în rândul grupurilor la risc.

Se estimează că 27.600 de persoane mor din cauza gripei în fiecare an în Uniunea Europeană și în Regatul Unit, iar spitalele sunt în prezent la limită, deoarece se confruntă cu un cocktail de boli respiratorii, inclusiv gripa, COVID-19, norovirusul și virusul sincițial respirator (RSV).

Între timp, metapneumovirusul uman (HMPV), care de obicei atinge vârful la sfârșitul iernii, face prima pagină a ziarelor din cauza unui focar în China.

Adulții în vârstă, copiii foarte mici, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav de gripă, iar autoritățile de sănătate publică le recomandă, de obicei, să se vaccineze în fiecare an.

Potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), mai multe țări chiar și-au extins recomandările privind vaccinarea în acest an, însă ratele de vaccinare antigripală sunt în scădere în Europa, în special în rândul persoanelor în vârstă și al lucrătorilor din domeniul sănătății.

De ce au scăzut ratele de vaccinare

Rata scăzută de adoptare a vaccinurilor a fost o provocare pe termen lung pentru Europa, dar a căpătat o nouă urgență în timpul pandemiei COVID-19 - și apoi a dispărut de pe radarele multor oameni odată ce amenințarea s-a risipit.

În Belgia, de exemplu, vaccinările au crescut brusc din 2019 până în 2020 și apoi au scăzut din nou în 2021, a constatat un raport privind sistemul de sănătate belgian.

O moștenire a erei COVID-19 [este că] oamenii sunt obosiți de mesajul vaccinului”, a declarat Kasstan-Dabush, dar «nu cred că acesta este neapărat factorul dominant» care determină scăderea ratelor de imunizare.

În general, încrederea publicului în vaccinuri variază foarte mult în Europa.

În Letonia, de exemplu, 42% dintre oameni cred că vaccinurile sunt, în general, sigure, în comparație cu 84% în Portugalia, conform Proiectului privind încrederea în vaccinuri, condus de cercetători din Regatul Unit, Belgia și Hong Kong.

Chiar și mulți lucrători din domeniul sănătății sunt reticenți față de vaccinuri, conform unui studiu din 2023 care a constatat că personalul medical și medicii de sex masculin erau mai predispuși să primească vaccinul antigripal decât femeile și alți lucrători din domeniul sănătății.

Pandemia a jucat, de asemenea, un rol, ceea ce nu este surprinzător, vaccinarea antigripală fiind mai răspândită în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății care erau deschiși la vaccinurile COVID-19.

Cum să îmbunătățim utilizarea vaccinului antigripal

Mai multe țări au luat măsuri pentru a face vaccinul antigripal mai accesibil, de exemplu prin extinderea recomandărilor pentru copii.

Douăzeci de țări europene au acum orientări privind vaccinarea copiilor în funcție de vârstă, față de cinci țări în sezonul gripal 2017-2018, potrivit ECDC.

Cu toate acestea, datele sugerează că politicile naționale „nu ating încă niveluri suficiente de absorbție în rândul grupurilor țintă cheie”, a declarat agenția.

Pentru a crește nivelurile de vaccinare antigripală, Kasstan-Dabush a declarat că injecțiile ar trebui integrate în îngrijirea medicală obișnuită pentru pacienții cu risc ridicat, cum ar fi persoanele cu boli cronice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE