Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serbia vrea să intre în BRICS, spune vicepremierul, prezent la summit-ul din Kazan. Președintele Vucic a declinat invitația lui Putin

Serbia nu-și vede viitorul în Uniunea Europeană și ar vrea să consolideze relația cu Rusia, susține vicepremierul sârb, Aleksandar Vulin. El a declarat că țara sa își dorește să adere la BRICS, organizația din care fac parte Rusia, China și alte șapte țări.

Declarația a fost făcută la summitul organizat de Vladimir Putin în Kazan. Oficialul a precizat că Occidentul pune presiuni pe Serbia, din cauza așa-numitelor relații prietenoase pe care Belgradul le are cu Moscova.

Vicepremierul sârb speră că Serbia va putea adera la grupul țărilor BRICS, pentru că organizația „este una care oferă libertate fără a cere schimbări de sistem.”

Opinia sa nu pare să fie împărtășită de toți liderii de la Belgrad. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic nu a acceptat invitația lui Vladimir Putin de a merge la summitul BRICS din Kazan.

Serbia nu introduce sancțiuni împotriva Rusiei

Potrivit agenţiei de presă Tanjug, Serbia, care este candidată la aderarea la UE, nu va introduce sancţiuni împotriva Rusiei, "în pofida presiunilor din partea Occidentului".

Serbia nu s-a alăturat ţărilor care au impus sancţiuni Rusiei, deşi a condamnat invazia rusă în Ucraina.

La summitul BRICS de la Kazan, din partea Serbiei au mai participat trei miniştri: ai Apărării, Economiei, Inovaţiilor şi Dezvoltării Tehnologice.

Serbia și traseul european

Serbia – împreună cu alte 5 țări din Balcanii de Vest – a fost identificată drept potențial candidat la aderarea la UE în timpul summitului Consiliului European de la Salonic din 2003. În 2008, a fost adoptat un parteneriat european care stabilea prioritățile pentru cererea de aderare a țării, iar în 2009 Serbia a aplicat oficial.

În martie 2012, Serbiei i s-a acordat statutul de candidat la UE. Iar un an și jumătate mai târziu, a intrat în vigoare un Acord de stabilizare și asociere între UE și statul vecin cu România.

În conformitate cu decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Serbia, din iunie 2013, Consiliul a adoptat la finalul aceluiași an cadrul de negociere.

La 21 ianuarie 2014, prima Conferință Interguvernamentală a semnalat începutul oficial al negocierilor de aderare a Serbiei.

Până în prezent, au fost deschise 22 din 35 de capitole (inclusiv toate capitolele din cadrul grupului 1 privind fundamentele procesului și al grupului 4 despre agenda verde și conectivitate durabilă), dintre care două sunt închise provizoriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE