Mii de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Belgradului pentru marșul "Serbia, împotriva violenței".
A fost a opta săptămână consecutivă de proteste în capitala țării, care de data aceasta s-a extins la alte 20 de orașe.
Printre acestea s-au numărat următoarele: Novi Sad și Kragujevac, precum și orașele mai mici Kraljevo, Subotica, Vranje, Sabac și Leskovac.
Demonstranții, printre care se numără membri ai unor partide de opoziție, cer demisia președintelui Aleksandar Vučić, dar și a reprezentanților de vârf din mass-media, din forțele de poliție și din serviciile de securitate.
Criticii președintelui îl acuză pe acesta de autoritarism și spun că presa tabloidă de care guvernul său este apropiat incită la ură și promovează violența. Protestatarii doresc, de asemenea, să se pună capăt emisiunilor de tip reality TV.
Ce s-a întâmplat în luna mai?
Un număr tot mai mare de orașe se alătură demonstrațiilor, declanșate de un val de indignare în urma a două împușcături de la începutul lunii mai, soldate cu 19 morți.
La 3 mai, un elev de 13 ani de la o școală din Belgrad a împușcat mortal nouă colegi de clasă și un agent de securitate. La mai puțin de 48 de ore mai târziu, un tânăr de 21 de ani a ucis nouă persoane într-un oraș din centrul Serbiei.
Protestatarii cer guvernului să dea socoteală și să ceară demisia ministrului de interne și a directorului Agenției pentru Informații și Securitate.
Opoziția a respins o ofertă de dialog din partea lui Vučić, precum și alegerile anticipate.