Cea mai costisitoare clădire în privința utilităților caută soluții de economisire. Senatul își va monta panouri solare pe o suprafață de 10 mii de metri pătrați, potrivit unui proiect. Acestea ar urma să fie montate în parcarea Parlamentului și ar trebui să asigure o parte din necesarul de energie pe care clădirea o consumă. Aleșii și-au propus să facă și economii. Au înlocuit aparatura veche și becurile cu leduri, iar clădirea va fi luminată noaptea doar două ore.
Chiar și așa factura la curent pentru Casa Poporului ajunge lunar și la un milion de lei, cât un mic orășel, așa cum susține președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
“Consumăm ca un mic orășel aici, în Parlamentul României, iar concluzia a fost că va trebui să fim cu toții atenți la cum reușim să facem economie în această perioadă și cu banii Senatului. Nu facem nimic altceva decat ce face fiecare om chibzuit la casa lui”, spune Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului.
O economie de 60% a consumului de energie la Senat, becuri led, frigidere, televizoare și instalații noi de aer
“Am înlocuit becurile vechi cu surse tip led în proporție de 98% la Senat, ceea ce duce la o economie cu 60% a consumului. De asemenea, s-au înlocuit instalațiile de aer condiționat, aparatele frigorifice, televizoarele. Avem foarte multe candelabre. Vor fi aprinse mai rar în perioada care urmează”, a completat șefa Senatului.
Panouri fotovoltaice
“Calculatoarele vor funcționa sau se vor închide în anumite intervale orare, în funcție de fluxurile de lucru. Fiecare direcția își va stabili programul de lucru. Am aprobat propunerea Secretariatului General de realizare a unui proiect de investiții pentru montarea de panouri fotovoltaice, care ar asigura o parte semnificativă din necesarul de energie electrică al clădirii noastre”, a mai spus Gorghiu.