Germania, unul dintre cei mari importatori de gaze naturale din Uniunea Europeană, nu susține ideea plafonării prețurilor de import. Berlinul propune în schimb taxarea supraprofiturilor obținute de companiile energetice.
Chiar dacă ideea plafonării prețurilor se bucură de susținere printre statele-membre ale UE, oficialii de la Berlin sunt de părere că această măsură va speria furnizorii. Autoritățile din mai multe state consideră că plafonarea ar fi o măsură eficientă împotriva creșterii prețurilor.
"Problema plafonării prețurilor este că dacă UE introduce în mod unilateral plafonarea prețurilor, iar toți ceilalți consumatori din întreaga lume nu o fac, atunci gazul va ajunge la alții și, în consecință, am putea avea un deficit în aprovizionarea cu gaze sau livrări și mai mici în UE. Deci, cred că ar trebui să fim foarte atenți cu acest tip de plafonare a prețurilor", spune Anna Lührmann, ministru de Stat al Germaniei pentru Europa.
UE trebuie să diversifice sursele de aprovizionare
Potrivit Berlinului, Uniunea Europeană ar trebui să își diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și să se angajeze în negocieri directe cu furnizorii pentru a fi sigură că obține prețuri mai mici.
"Cred că ar fi important să discutăm cu furnizorii de gaze, cum ar fi Norvegia, despre modalitățile de reducere a prețului, deoarece ei au un mare interes ca Uniunea Europeană și piața europeană să se dezvolte", a mai spus oficialul.
Berlinul susține însă recentul pachet de măsuri prezentat de Comisia Europenă, inclusiv reducerea consumului de energie electrică și impozitarea supraprofiturilor companiilor energetice, a completat liderul Germaniei.
Tazarea supraprofiturilor
"Taxarea supraprofiturilor companiilor energetice este necesară pentru a putea folosi acele surplusuri, care nu sunt justificate de niciun efort suplimentar pe care l-ar fi făcut companiile. Piața energiei este structurată în așa fel că putem folosi aceste excedente și să le dăm înapoi consumatorilor, cetățenilor, în special celor care au nevoie. În acest fel vom reduce prețurile pentru ei", a mai declarat aceasta.
Oficialul german participă la ședința Consiliului Afaceri Generale, unde miniștrii europeni discută și despre posibilitatea renunțării la regula unanimității în ceea ce privește politica externă și de securitate. Anna Luehrmann a subliniat că acest lucru ar trebui făcut cât mai curând posibil , înainte ca alte state să adere la blocul comunitar.