Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful ANAF: ”Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații”

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a declarat luni că nu și-a propus ca inspectorii să controleze profesorii care dau meditații.

Șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală a reamintit că este ”obligativitatea fiecărei persoane, indiferent de profesia pe care o are, să își depună declarațiile de venit”, aceasta fiind ”valabilă tot timpul, nu doar acum”.

”Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații și nici nu am făcut controale la profesorii care fac meditații.

În schimb, sunt profesori care, așa cum am încercat noi să facem o campanie de informare și de educare, a fost chiar un proiect pe fonduri europene care a început la sfârșitul anului 2020 și s-a încheiat în mai 2022 pentru mai multe profesii, nu numai pentru profesori”, a declarat Lucian Heiuș.

Șeful ANAF, despre impozitarea profesorilor care dau meditații: ”Lucrurile intră încet în normalitate”

Au fost situații în care într-adevăr profesorii care dau meditații s-au autorizat, au declarat. A apărut și în presă. În vestul țării, la Arad, un profesor a declarat venituri undeva în jur de 60.000 de euro și a plătit impozit pe ele. La Timișoara, un altul a declarat vreo 50.000 de lei și a plătit impozit pe ele. Lucrurile intră încet în normalitate.

Ceea ce ne dorim noi ca ANAF nu e să mergem să controlăm și să prindem pe cineva. Nu! Contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect. Nu este pentru noi o prioritate de a controla și nu a fost niciodată”, a declarat Lucian Heiuș.

25 mai a fost termenul limită pentru declararea veniturilor extrasalariale realizate în 2021 și plata taxelor aferente (impozit pe venit și, dacă este cazul, contribuții la pensii și sănătate), precum și pentru estimarea veniturilor ce urmează a fi realizate în 2022 din alte surse decât salariul.

În plus, și profesorii care dau meditații au obligația de a depune declarația unică și de a-și plăti taxele. Mai mult, printr-un ghid publicat pe site, ANAF le reamintește acestora că sunt obligați să dețină și case de marcat, atât timp cât încasează banii în numerar sau cu cardul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE