Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful AEP restituie eșalonat miile de euro primite ilegal la salariu: „Mi se rețin lunar bani”

Suspectat că și-ar fi mărit ilegal salariul cu câteva mii de euro pe lună, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, susține că el a fost cel care a chemat Curtea de Conturi la AEP pentru verificări. Greblă a explicat că majorarea cu 24.000 de euro a salariului său ar fi consecința interpretării eronate a legii de către colegii lui.

Șeful AEP restituie banii încasați în plus și „n-are de gând să demisioneze”

Greblă a încasat, în 2023, mai mulți bani decât avea dreptul legal ca președinte al Autorității Electorale Permanente. O investigație Snoop.ro arată că fostul judecător CCR ar fi luat în plus 24.000 de euro, față de salariul trecut pe hârtie, printr-un ordin emis chiar de el. Greblă a ținut să precizeze că nu are de gând să plece de la șefia AEP.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente: „Nu am de gând să demisionez, nimeni nu mi-a cerut acest lucru. Deci, în ziua în care am venit președinte la Autoritatea Electorală Permanentă, am semnat niște ordine care sunt absolut normale pentru orice fel de activitate, inclusiv stabilirea indemnizației președintelui Autorității Electorale Permanente. Indemnizațiile demnitarilor erau înghețate la nivelul anului 2019, iar textul prevedea o normă care zicea cu condiția să-și desfășoare același fel de activitate în aceleași condiții. Secretarul general și colegii mei, ceilalți care vin, spuneau, interpretat, în sensul în care eu veneam din altă activitate și că acea prevedere nu mi s-ar aplica, motiv pentru care au stabilit nivelul salariului fără să țină cont de această înghețare a salariului minim. După câteva luni, secretarul general a fost trimis în judecată pentru o anume faptă. A înștiințat Autoritatea Electorală Permanentă că indemnizația președintelui ar fi fost stabilită, interpretând eronat legea la un cuantum superior prin ordinul care era contra-semnat de secretarul general”, a precizat acesta, miercuri, într-o conferinţă de presă ținută la Palatul Victoria.

Șefului AEP i se reține deja lunar o sumă de bani, până când tot prejudiciul va fi acoperit. Anterior, și Ciolacu ceruse același lucru, dar a precizat că este „treaba Parlamentului”, nu a Guvernului, să se ocupe de situație.

În aceeași investigație, jurnaliștii Snoop.ro au mai scris că deși Curtea de Conturi ar fi știut de mai bine de un an despre creșterea ilegală a veniturilor lui Greblă, nu a făcut public acest lucru până acum. Asta, deoarece instituția, condusă de fostul membru PSD Mihai Busuioc, nu a prezentat, în plenul Curții, pentru discuție și aprobare, acest raport referitor la fostul coleg de partid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE