Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit joi la Kiev în prima sa vizită în Ucraina de când Rusia şi-a declanşat invazia împotriva acestei ţări în februarie 2022, a declarat pentru dpa un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Agerpres.
Volodimir Zelenski a cerut NATO să primească Ucraina în rândurile sale şi să-i furnizeze mai multe arme pentru a lupta contra Rusiei, în aşteptarea cărora ţara sa plăteşte cu "vieţile soldaţilor", care nu au încă toate mijloacele de care au nevoie, transmite AFP.
Alianţa rămâne evazivă asupra unei decizii concrete, care ar risca să escaladeze conflictul, în condiţiile în care Rusia consideră o asemenea extindere a NATO o linie roşie.
"Summitul NATO de la Vilnius (în iulie) poate deveni istoric", a spus Zelenski în prezenţa lui Stoltenberg, venit într-o vizită surpriză la Kiev. Este "important ca Ucraina să primească (la Vilnius) invitaţia corespunzătoare (...) Este momentul", a insistat preşedintele ucrainean.
De partea sa, Stoltenberg a reiterat sprijinul Alianţei faţă de ambiţiile ucrainene, dar a fost prudent asupra unui calendar de aderare, apreciind că prioritatea acum este ca Ucraina să câştige războiul cu Rusia.
"Viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică, viitorul Ucrainei este în NATO. În acelaşi timp, obiectivul principal al Alianţei şi al membrilor săi este de a se asigura că Ucraina câştigă" războiul, a subliniat secretarul general al NATO.
"Recunosc, desigur, că preşedintele Zelenski va ridica problema aderării, a garanţiilor de securitate, iar aceasta va fi în capul listei pe ordinea zilei", a completat Stoltenberg, după ce mai devreme Kremlinul a avertizat din nou că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO "ar reprezenta o ameninţare serioasă la adresa securităţii" Rusiei, care consideră că NATO duce deja împotriva sa un război prin procură în Ucraina, dat fiind ajutorul militar substanţial oferit acestei ţări de către Occident, în special de SUA.
Arme pentru forțele armate ucrainene
Stoltenberg a adus un omagiu soldaţilor ucraineni căzuţi la datorie la memorialul amenajat lângă un zid al Mănăstirii Sf.Mihail din centrul Kievului.
Agenda vizitei sale nu a fost făcută publică. Surse NATO au declarat că întâlnirile planificate vor fi ţinute în secret din motive de securitate.
Încă de la începutul războiului declanşat de Rusia, Stoltenberg a fost considerat un susţinător neobosit al Ucrainei şi a pledat în permanenţă pentru noi livrări de arme către forţele armate ucrainene.
Stoltenberg a mai fost la Kiev înainte de război, dar aceasta este prima sa vizită în timpul ostilităților și subliniază angajamentele de lungă durată ale alianței în apărarea independenței Ucrainei.