Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Coreei de Sud să sporească sprijinul militar acordat Kievului, dând exemplul altor ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict, după invazia rusă în Ucraina, informează Reuters, citată de Agerpres.
Stoltenberg vizitează mai multe state din Asia
Stoltenberg se află la Seul, prima oprire a unei călătorii care mai include Japonia şi are ca scop consolidarea legăturilor cu aliaţii SUA în faţa războiului din Ucraina şi a concurenţei în creştere din partea Chinei.
În întâlnirile cu înalţi oficiali sud-coreeni, secretarul general al NATO a susţinut că evenimentele din Europa şi America de Nord sunt interconectate cu alte regiuni şi că alianţa doreşte să contribuie la gestionarea ameninţărilor globale prin creşterea parteneriatelor în Asia.
Într-un discurs la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul, el a mulţumit Coreei de Sud pentru ajutorul neletal acordat Ucrainei, dar i-a cerut să facă mai mult, adăugând că este o „nevoie urgentă” de muniţie.
„Îndemn Republica Coreea să continue şi să intensifice chestiunea specifică a sprijinului militar”, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
Coreea de Sud, acorduri militare majore
De la începutul războiului, Coreea de Sud a semnat acorduri majore prin care a furnizat sute de tancuri, avioane şi alte arme Poloniei, dar preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a spus că legea ţării sale, care interzice furnizarea de arme ţărilor aflate în conflicte, face dificilă furnizarea de arme Ucrainei.
Stoltenberg a remarcat că ţări precum Germania, Suedia şi Norvegia au avut politici similare, dar le-au schimbat. „Dacă nu vrem ca autocraţia şi tirania să câştige, atunci (ucrainenii) au nevoie de arme, aceasta este realitatea”, a spus el.
Într-un comunicat dat publicităţii luni, regimul nord-coreean a numit vizita lui Stoltenberg un „preludiu al confruntării şi războiului, deoarece aduce norii întunecaţi ai unui 'nou război rece' în regiunea Asia-Pacific”.
Anul trecut, Coreea de Sud şi-a deschis prima sa misiune diplomatică pe lângă NATO, angajându-se să aprofundeze cooperarea în domeniul neproliferării, apărării cibernetice, combaterii terorismului, răspunsului la dezastre şi în alte domenii de securitate.
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, este aşteptat luni la Seul pentru discuţii cu omologul său sud-coreean, Lee Jong-Sup.