Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Posibila retragere a lui Joe Biden din cursa prezidențială, discutată și în interiorul familiei liderului american

Partidul Democrat este într-o stare de nesiguranță în legătură cu participarea lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din Statele Unite, organizate în noiembrie. În schimb, Biden spune că abia așteaptă să își reia campania electorală săptămâna viitoare. Președintele american a dat o declarație de presă, pe fondul informațiilor neoficiale potrivit cărora ia în serios apelurile venite din partea democraților de a renunța la cursa prezidențială. În ultima vreme, tot mai multe probleme de sănătate și confuzii ale liderului de la Casa Albă i-au determinat pe unii lideri ai partidului să vorbească de schimbarea candidatului.

De altfel, membrii familiei președintelui Joe Biden au discutat despre cum ar putea implica o retragere a liderului democrat din cursa electorală, au precizat două persoane familiarizate cu discuțiile, potrivit Nbc News.

În cazul în care ar decide să se retragă, Biden ar trebui să plaseze Partidul Democrat în cea mai bună poziție pentru a-l învinge pe fostul președinte Donald Trump, în condițiile în care timp de peste 50 de ani a fost ales în diverse funcții în stat.

Membrii familiei lui Biden au discutat în mod special despre modul în care acesta ar dori să își încheie candidatura pentru realegere, printr-un plan bine calculat. Impactul campaniei electorale asupra sănătății sale, a familiei și a stabilității țării se numără printre motivele aflate în prim-planul discuțiilor, notează sursa citată.

Joe Biden susține că își reia campania electorală săptămâna viitoare

Președintele Joe Biden a anunțat vineri că așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în campanie ”săptămâna viitoare”, chiar dacă tot mai mulți politicieni democrați îi cer public președintelui să retragă din cursa electorală.

”Aștept cu nerăbdare să mă întorc în campanie săptămâna viitoare pentru a expune în continuare amenințarea agendei Proiect 2025 a lui Donald Trump, prezentând în același timp proiectul și pe care le am pentru America: una în care ne salvăm democrația, ne protejăm drepturile și libertățile și creăm oportunități pentru toată lumea. Miza este mare, iar alegerea este clară. Împreună, vom câștiga”, a spus Biden într-o declarație transmisă vineri de echipa sa de campanie, conform CNN.

Joe Biden va rămâne în izolare, pentru a se recupera, după ce s-a infectat cu Covid-19.

Cine l-ar putea înlocui pe Biden dacă se retrage

Unul dintre cei care ar putea deveni candidat al Partidului Democrat este actualul vicepreședinte Kamala Harris, deși nici ea nu pare a fi mai populară decât Biden şi mai sunt şi alţi politicieni democraţi vehiculaţi pentru a prelua această ştafetă. Dar, scrie publicația Politico, citând surse familiare cu subiectul, deja aliaţii vicepreşedintelui au început să curteze donatorii democraţi pentru a oferi sprijin financiar dacă preşedintele Joe Biden renunţă. Mai ales că în ultima vreme Biden a avut unele scăpări și confuzii, confundându-l de exemplu pe președintele Ucrainei cu cel al Rusiei.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: ”Doamnelor și domnilor, domnule președinte Putin. Președintele Putin, îl vom învinge pe președintele Putin, domnule președintele Zelenski. Sunt atât de concentrat să-l înving pe Putin. Trebuie să ne facem griji oricum”

De confuzie nu a scăpat nici chiar propriul său vicepreședinte, Kamala Harris. Întrebat de jurnaliști dacă doamna Harris ar fi un bun președinte, Joe Biden a spus că de aceea a și ales-o, dar numind-o Donald Trump.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: ”Uite ce este, nu l-aș fi ales pe vicepreședintele Trump să fie vicepreședinte ( dacă că nu ) aș fi crezut că este calificată să fie președinte. Să începem de aici. În primul rând. Cred că sunt cea mai calificată persoană să candideze pentru președinție”.

Joe Biden este supus unor presiuni din partea liderilor Partidului Democrat să cedeze locul unui alt candidat la alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Campania sa este umbrită de posibile probleme de sănătate, negate însă de liderul de la Casa Albă, cu o excepție - s-a îmbolnăvit din nou de Covid.

Și fostul președinte Barack Obama se arată îngrijorat, ziarul The Washington Post vorbind de o discuție a acestuia cu prietenii în care nu s-a arătat încrezător că Joe Biden poate câștiga. Starea de sprit printre democrați este una sumbră, iar sondajele de opinie îl plasează pe Joe Biden la câteva procente în urma principalului contracandidat, republicanul Donald Trump

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE