Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, și-a asumat întreaga responsabilitate pentru crearea grupului de discuții pe rețeaua Signal, în care oficiali de rang înalt din Administrația Trump au criticat Europa, în timp ce planificau lovituri împotriva rebelilor houthi din Yemen, relatează Euronews.com.
„Îmi asum întreaga răspundere. Eu am creat grupul”, a declarat Waltz marți pentru Fox News, adăugând că nu știa cum a fost adăugat redactorul-șef al The Atlantic, Jeffrey Goldberg, care a divulgat detalii din conversații.
„Este jenant”, a afirmat Waltz în legătură scurgerea de informații despre care criticii spun că a pus în pericol securitatea națională a SUA.
Democrații cer demisii
Mai mulți democrați din Senat au insistat miercuri dimineață ca secretarul Apărării, Pete Hegseth, să demisioneze „pentru siguranța militarilor noștri și a țării noastre, secretarul Hegseth trebuie să demisioneze”.
Senatorul de Arizona Mark Kelly, care face parte din Comisia de Informații a Senatului, a declarat că Hegseth a fost „cel mai nepregătit dintre nominalizații pentru această funcție, pe care l-am văzut vreodată. Asta se întâmplă atunci când pui oameni necalificați în posturi importante, în care sunt în joc vieți omenești. Suntem norocoși că această eroare uriașă nu s-a soldat cu victime americane, dar pentru siguranța militarilor noștri și a țării noastre, secretarul Hegseth trebuie să demisioneze”.
Senatorul de Colorado Michael Bennet, care face parte, de asemenea, din Comisia de Informații, a declarat că Hegseth și consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, ar trebui să demisioneze.
„Nu există nicio îndoială că acest lanț de texte conține informații strict clasificate. Cei mai înalți oficiali din domeniul securității naționale ai președintelui Trump nu ar fi trebuit niciodată să folosească un chat nesecurizat pentru planificarea unei bătălii extrem de sensibile”, a postat Bennet.
Senatorul de Arizona Ruben Gallego, un fost pușcaș marin, a spus și el că Hegseth ar trebui să demisioneze.
„Acest lucru ar fi putut duce la moartea bărbaților și femeilor noastre! Timpii de atac, când decolează avioanele, ce arme sunt folosite, toate împărtășite în mod nesigur. El trebuie să demisioneze. Incompetența și mușamalizarea sunt jenante”, a postat Ruben Gallego.
Senatorul Andy Kim, din New Jersey, a cerut și el demisia ministrului Apărării.
„Această nouă conversație este șocantă. În mod clar, sunt informații incredibil de sensibile, clasificate. În calitate de persoană care a lucrat înainte în Situation Room, nu pot să cred că Hegseth ar trimite în mod nechibzuit informații care ar putea pune o țintă pe piloții și membrii serviciilor noastre. El trebuie să demisioneze”, a spus Andy Kim.
Reacția sa vine la o zi după ce jurnalistul Jeffrey Goldberg a scris în publicația The Atlantic că un utilizator pe nume Mike Waltz l-a adăugat la grupul de discuții pe Signal.
Vicepreședintele Vance: „Nu-mi place să eliberez Europa din nou pe cauțiune””
Goldberg a susținut că a avut acces la planuri militare secrete pentru loviturile SUA în Yemen și conversații detaliate între oficiali americani de rang înalt în care aceștia criticau ceea ce spuneau că este „liberalizarea europeană”.
„Împărtășesc pe deplin dezgustul dvs. față de (spiritul de) profitori al europenilor. Este jalnic”, ar fi spus secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, atunci când s-a discutat despre modul în care deblocarea rutelor comerciale prin atacuri asupra țintelor houthi din Yemen ar fi mai degrabră în folosul Europa spre deosebire de cel al SUA.
Vicepreședintele american JD Vance, care a pus la îndoială necesitatea lansării unor atacuri a declarat: „Nu-mi place să eliberez Europa din nou pe cauțiune”.
În plus, oficialii de la Washington au discutat despre posibila găsire a unor modalități de a determina Europa să plătească pentru protejarea de către SUA a căilor maritime cheie din Marea Roșie.
Waltz nu a putut explica modul în care Goldberg a fost adăugat la grup, declarând pentru Fox News că nu îl cunoștea pe jurnalist și că un alt contact anonim ar fi trebuit să fie prezent în locul lui Goldberg.
El l-a contrazis pe președintele american Donald Trump, spunând că nu a fost responsabil unul dintre consilierii săi.
Trump a susținut marți că un subordonat al lui Waltz a avut numărul de telefon al lui Goldberg.
Președintele american a încercat să minimalizeze întregul incident, catalogându-l drept o „problemă minoră”.
Administrația Trump susține că informațiile militare conținute în aceste texte nu erau clasificate - așa cum ar fi fost în mod normal - deși președintele nu a explicat cum a ajuns la această concluzie.