Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sărbători sub rachetele Rusiei. Ucrainenii își amintesc tot mai mult de tradiții, o formă de rezistență în război

Ucrainenii, copleșiți de bombardamentele armatei lui Putin, încearcă să păstreze tradițiile și obiceiurile populare chiar și în vreme de război. Artiși voluntari străbat Ucraina de la un capăt la altul, amintind oamenilor că există și altfel de viață și că războiul este ceva trecător.

Îmbrăcați în costume lucrate manual care semnifică îngeri, diavoli, păstori și regi și cântând colinde de Crăciun, grupuri de artiști voluntari s-au răspândit în toată Ucraina. Este sezonul sărbătorilor, vreme în care teatrul popular tradițional ucrainean cunoscut sub numele de vertep, este dus din nou în zonele ocupate cândva de forțele ruse.

Volodimir Chapel, conducătorul grupului Sad Vertepiv: „Acesta este vertepul. Am ajuns în regiunea eliberată Cernihiv și mergem prin sate, la case, cântând colinde și arătând vertepul. Vertep este o poveste teatrală despre Crăciun, despre Isus Hristos. Eu sunt ateu, dar fac asta pentru că este vorba despre tradiții.”

Volodimir conduce grupul de colindători care merge din ușă în ușă în satul Kiselivka, la numai câteva zeci de kilometri de granița cu Belarus. Au trecut pe la fiecare casă și s-au oprit și în piața din centru satului. Este unul din satele care fuseseră ocupate de armata Rusiei la începutul războiului.

Katerina Hrihorenko, membră a trupei de teatru: „Comunitatea, aducerea a ceva pozitiv localnicilor și susținerea tradițiilor sunt foarte importante. La fel și faptul că nu suntem doar în partea de vest sau centrală a Ucrainei, ci și aici, pentru ca oamenii să-și poată aminti vechile tradiții. Locuitorii  ne spun și ei că obișnuiau să colinde, așa că acesta este ceva care ne unește cu adevărat.”

Obiceiul vertepului ucrainean datează din secolul al XVI-lea și a apărut plecând de la ideea teatrelor itinerante de păpuși care făceau cândva turnee în țară. Datorită rădăcinilor sale religioase, vertep a fost suprimat în perioada sovietică. De când Ucraina și-a declarat independența în 1991, tradiția a reapărut, dar interesul a crescut în urma invaziei din 2022. Și asta pentru că mulți ucraineni caută să îmbrățișeze identitatea, limba și tradițiile care îi diferențiază de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE