Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acest eveniment marchează o intensificare a cooperării științifice și tehnologice dintre cele două state, ambele confruntate cu sancțiuni impuse de Statele Unite, potrivit Reuters.

„Ca parte a dezvoltării relațiilor noastre științifice și tehnologice cu Rusia, sateliții iranieni Kowsar și Hodhod vor fi lansați pe orbită la 500 km deasupra Pământului, marți, 5 noiembrie, cu ajutorul unei rachete Soiuz”, a transmis Jalali într-o postare pe platforma X.

Kowsar și Hodhod, sateliții care vor fi plasați pe orbită, reprezintă un avans semnificativ pentru sectorul spațial privat al Iranului.

Kowsar, un satelit de observare a Pământului dotat cu tehnologie de imagistică de înaltă rezoluție, va permite Iranului să obțină date detaliate despre suprafața terestră. Hodhod, un satelit de mici dimensiuni pentru comunicații, va sprijini dezvoltarea infrastructurii de comunicații iraniene.

Luna trecută, agenția iraniană de presă Tasnim a relatat că acești sateliți sunt printre primele proiecte de amploare dezvoltate de companiile private din Iran, sector care a cunoscut o creștere semnificativă în ultima perioadă.

Aceasta nu este prima colaborare spațială dintre Iran și Rusia. În februarie, Rusia a lansat în spațiu un alt satelit iranian, Pars 1, destinat cercetării, utilizând o rachetă Soiuz de la cosmodromul Vostocinîi.

Lansările continuă să întărească parteneriatul strategic dintre Moscova și Teheran, într-un moment în care cele două țări își îmbunătățesc colaborarea în domenii variate, de la energie și apărare, la știință și tehnologie.

Prin acest tip de colaborări, Iranul își extinde accesul la tehnologia spațială avansată, iar Rusia își afirmă poziția de partener important în domeniul spațial la nivel internațional, în ciuda sancțiunilor internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE