Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în „următoarea Ucraină'', potrivit Agerpres. O reacție imediată a venit imediat de la Chișinău, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, care a spus că „drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană” și că viitorul țării este „parte a lumii libere”.
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Respingem un astfel de ton
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a calificat drept "insinuări şi o interpretare greşită a faptelor" declaraţiile omologului său rus Serghei Lavrov, care a afirmat într-un interviu că Maia Sandu ar fi "gata de orice de dragul Occidentului", iar acest lucru ar putea aduce Republica Moldova în situaţia Ucrainei, informează IPN.md.
Potrivit ministrului şi vicepremierului Nicu Popescu, autorităţile Republicii Moldova resping categoric un astfel de ton în relaţiile dintre cele două state şi amintesc oficialului rus că cetăţenii moldoveni doresc pace, prosperitate şi aderarea republicii la Uniunea Europeană.
În timpul interviului său pentru presa rusă, Serghei Lavrov a declarat că preşedinta Maia Sandu a fost aleasă "prin metode mai puţin democratice', iar Occidentul i-ar pregăti Republicii Moldova scenariul Ucrainei.
Vicepremierul Nicu Popescu a subliniat că retorica omologului său rus nu corespunde realităţii, pentru că preşedinta Maia Sandu are mandatul cetăţenilor de a integra Republica Moldova în Uniunea Europeană.
"Respingem categoric astfel de insinuări, respingem un astfel de ton în relaţiile interstatale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. În acelaşi timp este absolut clar ce îşi doreşte populaţia Republicii Moldova, cetăţenii îşi doresc o ţară democratică, prosperă, europeană, în care este eliminată corupţia, o ţară care aderă la Uniunea Europeană. Preşedinta Maia Sandu are acest mandat explicit oferit de cetăţeni. Cetăţenii noştri îşi doresc continuarea parcursului european, îşi doresc traiul într-un sistem democratic, funcţional, necorupt şi îşi doresc menţinerea păcii pe teritoriul ţării noastre. Iar aceste valori, democraţia, pacea, îi unesc pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei care nu au votat pentru preşedinta Maia Sandu', a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii "Punctul pe Azi' de la TVR Moldova.
Cetățenii Republicii Moldova aleg ferm un parcus european
Nicu Popescu a mai amintit că declaraţiile lui Serghei Lavrov nu sunt primele declaraţiile neprietenoase ale oficialilor ruşi la adresa Republicii Moldova, dar că, în pofida propagandei ruse, cetăţenii Republicii Moldova aleg ferm parcursul european, care asigură pace şi prosperitate ţării.
"Este o declaraţie ofensivă pentru cetăţenii Republicii Moldova în primul rând. Evoluţia ţării noastre este axată absolut clar pe aderarea la Uniunea Europeană. Vedem ce face Federaţia Rusă pe plan internaţional, condamnăm acest război agresiv, neprovocat, împotriva Ucrainei. Toate mesajele de justificare a acestei agresiuni nu au nicio valoare. Noi suntem obişnuiţi cu o serie destul de lungă de declaraţii în politica rusă cu descrierea eronată şi plină de insinuări faţă de ţara noastră şi aceste lucruri au început chiar înaintea Independenţei. Partea bună este că societatea noastră a ştiut să-şi consolideze democraţia, alegerea pentru vectorul european, chiar şi în aceste condiţii destul de toxice de falsuri şi propagandă venită din Est', a mai spus vicepremierul Nicu Popescu.
În timpul interviului său pentru presa rusă, Serghei Lavrov a mai declarat că preşedinta Maia Sandu "aspiră la NATO şi este gata pentru unirea Republicii Moldova cu România'. De asemenea, Lavrov s-a arătat nemulţumit de blocarea negocierilor în formatul 5+2, subliniind că liderii de la Chişinău califică acum acest format drept nepotrivit.
Reacție de la Chișinău: „Viitorul Republicii Moldova este parte a lumii libere”
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii Moldova a criticat declarațiile lui Lavrov și a precizat că „drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană” și că viitorul țării sale este „parte a lumii libere”.
„Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse.
Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru.
Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere.”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă.
Serghei Lavrov: „Occidentul o să transforme Republica Moldova în următoarea Ucraină””
„Este avută acum în vedere Republica Moldova pentru acest rol'', a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.
În opinia lui Lavrov, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, „este nerăbdătoare să intre în NATO''. „Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice'', a afirmat Lavrov.
Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, „toţi vor fi în pericol''. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că „trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul''.
Legăturile Georgiei cu războiul din Ucraina
O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.
„Le-ar plăcea să transforme Georgia într-un alt factor de iritare, să se revină la situaţia din vremurile agresive ale (fostului preşedinte Mihail) Saakaşvili, nu am nici cea mai mică îndoială'', a susţinut şeful diplomaţiei ruse.
În acelaşi timp, Lavrov a dat asigurări că guvernul georgian se ghidează după interesele naţionale, în pofida apelurilor occidentale de a deschide „un al doilea front'' împotriva Rusiei.
„Îi voi cita pur şi simplu atât pe premier, cât şi pe miniştrii săi care, ca răspuns la o presiune fără precedent de a se alătura sancţiunilor şi a deschide un al doilea front (...), spun că se ghidează după interesele naţionale'', a declarat şeful diplomaţiei ruse.
Totodată, Lavrov a adăugat că Moscova şi Tbilisi au dezvoltat comerţul bilateral, turismul, cooperează în domeniul energiei, iar partea georgiană este conştientă că toate acestea sunt în interesul statului şi poporului georgian.
Spre deosebire de guvernul georgian, preşedinta Salome Zurabishvili a făcut câteva declaraţii prin care şi-a manifestat sprijinul faţă de Kiev, aminteşte EFE.