Rusia amenință că va bombarda singurul port maritim din Republica Moldova situat în sudul țării. Declarația a fost făcută de către reprezentantul administrației ruse în teritoriile ocupate ale regiunii Herson din Ucraina.
Declarațiile vin după ce armata Kievului a bombardat podurile ce asigură legătura între peninsula Crimeea, anexată de Rusia, și teritoriile ocupate din regiunea Herson.
Chişinăul ia în calcul reducerea numărului de diplomaţi ruşi în Republica Moldova
Autorităţile de la Chişinău iau în calcul reducerea numărului de diplomaţi ruşi din Republica Moldova.
Potrivit preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, se fac evaluări în acest sens la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar la final se vor discuta propuneri concrete, transmit IPN şi Deschide.md.
Şeful legislativului de la Chişinău a justificat acest demers prin "războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei".
"Federaţia Rusă nu a ştiut niciodată să respecte ţările vecine sau fostele republici sovietice. Ele au fost tot timpul tratate ca un apendice, ca teritoriul lor. Explicaţia este simplă - se comportă ca un imperiu cu apucături vechi, toxice. Îşi extind hotarele, nu respectă legile internaţionale, ceea ce vedem că se întâmplă în Ucraina", a afirmat Grosu.
"Noi, în general, evaluăm toată paleta de fenomene care se întâmplă. Nimeni nu-şi face iluzii. Federaţia Rusă, prin intermediul unor grupări criminale organizate cu reprezentare în cadrul opoziţiei, întreprinde acţiuni de ordin hibrid pentru destabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova. Şi noi nu putem fi imuni la asemenea evenimente", a argumentat preşedintele parlamentului moldovean.
Reacția MAE după amenințările Rusiei la adresa Republicii Moldova
"România condamnă ferm declarațiile așa-zisului «reprezentant» al Rusiei în Herson, regiune din Ucraina ocupată ilegal de ruși. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova, care vizează și o parte a teritoriului din România, Aliat NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război", a transmis MAE pe contul oficial de Twitter.
RO🇷🇴condamnă ferm declarațiile așa-zisului “reprezentant” al RU în Herson, regiune🇺🇦ocupată ilegal de RU. Astfel de declarații la adresa RMD🇲🇩&care vizează și o parte a teritoriului 🇷🇴, Aliat @NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război.
— MFA Romania (@MAERomania) June 22, 2023
Ambasadorul Rusiei la Chișinău, chemat să dea explicații la MAE al Moldovei
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, va fi chemat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) pentru a prezenta explicaţii cu privire la recentele declaraţii ale unui reprezentant al Rusiei din Herson prin care a fost ameninţată Republica Moldova, informează MOLDPRES şi Noi.md.
Republica Moldova condamnă cu fermitate declaraţiile reprezentantului Federaţiei Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupaţie rusă. "Astfel de declaraţii sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova'', a subliniat MAEIE.
Ministerul de la Chişinău a precizat că îl "va convoca în regim de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Rusiei la Chişinău", pentru a-i solicita "explicaţii corespunzătoare''.
Guvernatorul prorus al regiunii Herson, Vladimir Saldo, a ameninţat că armata rusă va lovi podul de la Giurgiuleşti ca răspuns la atacul de azi al ucrainenilor asupra unui pod care leagă regiunea ucraineana Herson de Crimeea.
"Coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiuleşti în Moldova, care a fost în componenţa Ucrainei, dar a fost predat pe Dunăre încă de pe vremea regimului (fostului preşedinte ucrainean Viktor) Iuşcenko, toate aceste coordonate sunt cunoscute şi în curând va fi un răspuns destul de serios'', a spus Saldo.
Șeful administrației din Rusia a publicat pe canalul său de Telegram imagini cu podurile bombardate și a anunțat că armata va răspunde cu bombardamente în Odesa, cel mai mare port ucrainean de la Marea Neagră, dar și asupra singurului port al Republicii Moldova, ce asigură ieșirea la Marea Neagră prin Dunăre.
Pentru a construi acest port, ce poate primi nave maritime, Republica Moldova a făcut schimb de teritorii cu Ucraina.