Roxana Mînzatu, care este propunerea României pentru un post de comisar european, nu a scăpat nici în Parlamentul European de problema cu acea casă pe care o are în Brașov. Ministerul Culturii a acuzat familia sa că a extins casa, fără a avea aviz, deși imobilul ar fi clasat la categoria monument istoric.
În timpul audierilor, doi europarlamentari au chestionat-o pe Roxana Mînzatu în legătură cu acest subiect. Unul dintre ei a fost coordonatoarea grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Sabine Verheyen, iar al doilea a fost Henrik Dahl, tot din cadrul PPE.
Roxana Mînzatu a fost întrebată și în Parlamentul European despre casa ei din Brașov
„Am cumpărat o casă de 60 metri pătrați. Acum 50 de ani, mama mea a închiriat această casă. Era deținută de stat, de regimul comunist. Nu mai există hârtiile. Mama mea are 90 de ani, casa a fost ridicată în vremea ei. În 2011, dar și ieri, am primit o hârtie de la Ministerul Culturii, care atestă că locuința nu este monument istoric.
Am extins casa după ce am cumpărat-o. Ploua prin tavan, aveam nevoie de mai mult spațiu. Nu era monument istoric, am cumpărat-o pentru a avea condiții mai bune. Am cerut certificat de urbanism de la Primărie. Hârtiile au ieșit după ce am terminat lucrările. Am intrat în legalitate, am plătit taxe, se află în declarația mea de avere. Ministerul Culturii a confirmat că această casă nu a fost monument istoric", a spus Roxana Mînzatu, în Parlamentul European.
Ce apare în documentele privind casa Roxanei Mînzatu
Ulterior, după ce a ieșit de la audieri, Roxana Mînzatu a dezvoltat subiectul în exclusivitate la Euronews România.
Roxana Mînzatu: „Întrebarea despre casă a fost cea mai grea. (...) Am avut extinderea casei în care m-am născut, am extins-o după ce am obținut, de la Ministerul Culturii, un document în care scrie foarte clar că nu este un monument istoric. Dar noi știam asta. Asta este situația, este o locuință în care nu am avut apă caldă până în 2003, eu am dormit cu mama mea, până la 17 ani, în aceeași cameră, în același pat, pentru că statul nu ne-a oferit soluții de încălzire pentru una dintre camere. (...) Am reușit, după ce m-am căsătorit, să o achiziționăm în 2009. Ea nu a fost niciodată monument istoric și documentele dovedesc. Este o curte colectivă, stăm cu alte șapte familii.
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Eu am în față documentul pe care dvs l-ați primit din partea Ministerului Culturii și în care se specifică faptul că corpul asupra căruia s-a intervenit a fost identificat ca nefiind monument istoric, dar instituția obligă obținerea avizului Ministerului Culturii, având în vedere încadrarea sa în ansamblul urban, conform prevederilor articolului 2. Adică erați într-o zonă de patrimoniu și trebuia să cereți aviz."
Roxana Mînzatu: „Nu am știut asta (n.r.: că acea casă era într-o zonă de patrimoniu și trebuia cerut aviz pentru lucrări), noi am avut un document de la Direcția de Cultură a Ministerului Culturii, care ne-a spus, în 2011: imobilul nu are valențe de monument istoric, nu aparține de numărul 116, aveți intrare pe la 114, dar acolo v-ați dezmembrat, nu va fi inclus în următoarea listă a monumentelor istorice când se va actualiza. Nu ni s-a spus că noi mai trebuie să facem vreun demers sau să așteptăm orice alt tip de document.
Am înțeles, din acea adresă semnată, că e oficial, clădirea este recunoscută ca nefiind monument istoric și s-a și spus acolo că este o erată materială. Din acest motiv, noi am acționat cu deplină atenție în ceea ce privește extinderea. Dar există o procedură pe care noi o vom urma pentru a obține toate avizele necesare, este totul legal, se poate soluționa. Noi nu am știut. De 13 ani, noi am crezut că această hârtie primită în 2011 este adevărul. Noi am aflat acum câteva zile că Ministerul consideră că nu este monument. Noi am avut documente oficiale de acum 13 ani, pe care le-a crezut, ca orice cetățean.
Se ocupă soțul meu de documente, este în contact cu arhitecții, cu specialiștii. Ce se va decide, se va face, ca să fie totul rezolvat și din perspectiva acestui aviz. Este un corp de clădire înconjurat de alte curți și de fabica de ciocolată, nu este în zonă de fațadă. Sunt convinsă că toate demersurile se vor finaliza cu bine.”
- Potrivit legii, „intervenţiile care se efectuează asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zone de protecţie a monumentelor istorice sau în zone construite protejate, se autorizează pe baza avizului Ministerului Culturii şi Cultelor sau, după caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului."
Inițial, acuzațiile Ministerului Culturii au venit chiar din partea ministrului Raluca Turcan. Totul a plecat după un material de investigație al jurnaliștilor de la Snoop. Ministerul a sesizat mai departe IPJ Brașov.
Roxana Mînzatu a spus, de mai multe ori, că familia sa a solicitat să cumpere casa încă din 1996.
În urmă cu câteva zile, Raluca Turcan a spus că: „DJC Brașov a fost la fața locului și a constatat lucrări fără avizul lor. Ne-au spus că vor notifica IPJ Brașov și proprietarii în legătură cu lucrările fără aviz. Clădirea este monument, nu a fost declarată, i s-a alipit o anexă pe care s-au făcut lucrări fără aviz, deși trebuia".
- Casa din Brașov ar fi fost extinsă de la 56 la 131 de metri pătrați.
- Casa a fost cumpărată de la RIAL, în baza legii 112, privind imobilele naționalizate.
Roxana Mînzatu ar urma să devină comisar european pentru muncă și vicepreședinte în a doua Comisie a Ursulei von der Leyen. Ea a fost deja audiată.