Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, prezentă la a doua întâlnire de la Paris? Mircea Abrudean: Suntem unul dintre actorii importanți de pe Flancul Estic. Cu siguranță vom fi parte a acelor decizii

România va fi invitată mâine, 19 februarie, la Paris, la un nou summit organizat în capitala Franței, potrivit surselor Euronews. Pe lângă România, la noul summit vor fi invitate și alte state care nu au participat în prima zi: Cehia, Grecia, Țările Baltice, Finlanda și alte state.

Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului, a fost prezent la Euronews România unde a vorbit despre acest summit. Abrudean a spus că nu poate confirma prezența României, dar a spus ca țara noastră va fi parte a deciziilor luate în Europa cu privire la războiul din Ucraina.

„Sigur că nu pot să confirm această informație, trebuie să confirme Administrația Prezidențială, dar, așa cum am spus și ieri, când am fost întrebat de ce România a lipsit de la prima rundă a discuțiilor informale de la Paris, spun același lucru. România va fi prezent atunci când va fi necesar să facă parte din aceste discuții extrem de importante pentru Europa și sunt convins că așa se va întâmpla. Așa că vom vedea ce se va întâmpla mâine. Dar sunt convins că vom fi prezenți atunci când va conta prezența noastră, pentru că ieri au fost niște discuții informale, exploratorii, mâine vedem cum va fi momentul în care se vor lua niște decizii.

Cu siguranță vom fi parte a acelor decizii, pentru că nu doar datorită faptului că suntem în proximitatea conflictului, avem cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina și datorită sprijinului constant pe care l-am oferit Ucrainei, ci pentru că cred că o pace sau discuții legate de pacea din Ucraina care trebuie să vină cât mai rapid nu pot avea loc fără actorii cei mai importanți de pe Flancul Estic și noi facem parte din această categorie, așa că sunt convins că vom conta în această ecuație”, a spus Abrudean.

Abrudean a comentat și posibilitatea ca țara noastră să se fi asociat cu Polonia care ar fi reprezentat și România zilele trecute la Paris.

„Nu știu, sincer, nu am această informație, nu cred că dacă am fi fost invitați nu am fi participat. Repet, sunt niște discuții informale care au loc în această perioadă. Nu este un format oficial din care să facă parte statele membre ale Uniunii Europene. Probabil că a fost o logică în această organizare, lead-ul a fost Franța aici și au avut în primă fază anumite state invitate, probabil după aia altele. Dar nu cred că România a fost invitată și nu a participat sau a refuzat să participe.

Faptul că n-am fost prezenți fizic nu înseamnă că n-am fost conectați la discuțiile de acolo și că nu am fost informați și n-am avut toate datele. Faptul că Polonia, alături de România, a fost extrem de importantă în ecuația războiului din Ucraina, ne face să justificăm această reprezentare, să spunem, din partea Poloniei, pentru că avem aceleași interese. Ne-am implicat extrem de mult, ambele state în acest conflict, așa că nu văd o problemă din acest punct de vedere”, a spus Abrudean.

Care ar trebui să fie mesajul României

Întrebat care ar trebui să fie mesajul României în cazul în care reprezentanții țării noastre vor merge mâine la Paris, Abrudean a spus că: „Cred că sigur că aici e apanajul Administrației Prezidențiale, al specialiștilor din Ministerul de Externe, gestionează componenta de politică externă, dar cred că trebuie să ne uităm foarte bine la interesele României pentru perioada imediat următoare, atât în ceea ce privește pacea care se anunță, proces de la care eu cred că nu putem fi excluși nici noi, nici celelalte slate state de pe Flancul Estic, de altfel, nici Uniunea Europeană ca ansamblu. Și trebuie să ne gândim și la ceea ce urmează din perspectiva reconstrucției Ucrainei, proces la care trebuie să fim cu siguranță din nou parte, pentru că eu cred că trebuie să intrăm într-o altă logică a diplomației, să-i spunem, trebuie să ne adaptăm din mers, pentru că vedem că lumea se schimbă.

Sigur că rămânem la principiile care au ghidat diplomația românească de-a lungul timpului și la direcțiile noastre strategice, dar cred că trebuie să fim puțin mai flexibili, poate puțin mai pragmatici în orientarea noastră ca și stat și să vedem ce putem obține din acest proces, pentru că repet, am spus la început câteva argumente faptul că avem cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina, faptul că efortul României a fost unul susținut în sprijinirea Ucrainei pe toate palierele, de la zona umanitară, la zona de tranzit a grânelor, la componenta militară și așa mai departe. Toate aceste lucruri sunt niște argumente cât se poate de solide pentru ca noi să fim parte a acestui proces și în ceea ce privește pacea, care trebui să fie una justă și durabilă, cu garanții de securitate și în ceea ce privește procesul de reconstrucție al Ucrainei.

Nu cred că putem discuta doar despre România aici, dar cu siguranță garanțiile de securitate pe care această pace trebuie să le genereze nu pot ocolii România, și aici vom avea o implicare, sunt convins de asta și aș pune mai mult accentul pe zona de reconstrucție, pe zona de implicare a economiei românești în reconstrucția Ucrainei, a companiilor din România, care pot aduce, evident plus valoare din această perspectivă, a faptului că toate proiectele de conectivitate pe care noi le-am dezvoltat în ultima perioadă vor susține componenta de reconstrucție a Ucrainei.

Mai mult, spre zona asta cred că aș merge și cred că trebuie să ne urmărim interesul până la urmă, chiar dacă dintr-o pace și din acest conflict, unde încă o dată spun România a avut un rol important în susținerea Ucrainei și știm cu toții asta, chiar dacă poate pe plan intern, am avut niște costuri politice, am decontat anumite chestiuni, trebuie să ne uităm la ceea ce urmează, trebuie să ne uităm cu calm, chiar dacă unele declarații ne mai agită sau creează dezbateri aprinse. Haideți să vedem care este interesul României în acest moment, ce vrem noi să obținem de la acest proces de pace. Deși România a susținut Ucraina necondiționat, noi n-am făcut-o gândindu-ne că vom obține ceva după ce se va încheia războiul, în niciun caz. Dar în această situație, în acest context, cred că trebuie să gândim și din această perspectivă a implicării României în procesul de reconstrucție a Ucrainei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE