Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România - Lituania 3-1, în Nations League 2024. „Tricolorii” câștigă cu emoții al doilea meci și conduc grupa

România câștigă cu Lituania, scor 3-1, în al doilea meci din Nations League 2024. Jocul „tricolorilor” a fost însă mai slab comparativ cu cel arătat la Priștina. Golurile victoriei au fost marcate în ultimele 10 minute de joc.

România a marcat rapid primul gol, în minutul 4, prin Valentin Mihăilă, însă lituanienii au reușit să egaleze jumătate de oră mai târziu.

În repriza a doua, „tricolorii” au căutat să marcheze golul care să-i aducă în avantaj și au avut emoții mari când Antanavicius a înscris, în minutul 78. Intervenția VAR a salvat echipa lui Mircea Lucescu, după ce imaginile au arătat că fotbalistul lituanian l-a faultat pe portarul Târnovanu, înainte de a băga minfea în poartă.

Momentul salvator pentru „tricolori” a venit în minutul 85, când Ianis Hagi a fost faultat în careu și, după o nouă intervenție a VAR, arbitrul a dictat penalty. Răzvan Marin a transformat, așa cum a făcut-o și la Kosovo. Victoria României a fost tranșată de golul marcat în prelungiri de Alexandru Mitriță (90+2), care, imediat după reușită, s-a dus să-l îmbrățișeze pe selecționerul Mircea Lucescu.

În celălalt meci din grupa C2, Kosovo a învins categoric Cipru, scor 4-0. Albion Rrahmani, fostul jucător al Rapidului, a marcat primul său gol în tricoul naționalei.

Următorul meci din Liga Națiunilor este pe 12 octombrie, cu Cipru, în deplasare. Urmează apoi meciul cu Lituania, tot în deplasare, pe 15 octombrie.

Clasamentul grupei C2

  1. România - 6p
  2. Kosovo - 3p
  3. Cipru - 3p
  4. Lituania - 0p

LIVE TEXT. România - Lituania 3-1

Au marcat: Mihăilă '4 , R. Marin '87, Mitriță 90+2 / Kucys '34

Min 90+2: GOL ROMÂNIA! Alexandru Mitriță înscrie, după o pasă primită de la Denis Alibec.

Min 87: GOL ROMÂNIA! La fel ca la Priștina, Răzvan Marin înscrie de la 11 metri și aduce România în avantaj. Este al șaptelea său gol în tricoul naționalei.

Min 86: Arbitrul dictează penalty pentru România. Va executa Răzvan Marin, care a transformat o lovitură de pedeapsă și în meciul cu Kosovo.

Min 85: Arbitrul verifică VAR pentru un posibil penalty, după un fault în careu al lui Lasickas asupra lui Ianis Hagi.

Min 80: După ce verfică VAR, arbitrul decide că golul Lituaniei nu este valabil. Scorul rămâne 1-1.

Min 78: Antanavicius înscrie cu capul, însă portarul Târnovanu susține că a fost faultat. Reluările au arătat că goalkeeperul României a apucat să rețină mingea, înainte ca fotbalistul lituanian să o împingă cu capul în poartă.

Min 74: Ocazie pentru România. Trage Ianis Hagi din afara careului, dar goalkeeperul lituanian respinge mingea.

Min 70: Dublă schimbare în echipa României. Ies Mihăilă și Man, intră Mitriță și Hagi.

Min 68: „Tricolorii” forțează poarta Lituaniei, căutând golul care să-i aducă în avantaj. Șutul pe poartă al lui Darius Olaru este prins fără probleme de portarul Gertmonas.

Min 58: Lovitură liberă pentru Lituania. Mingea este șutată de Tutyskinas direct pe poartă, dar Târnovanu reușește să respingă.

Min 56: Prima schimbare în echipa României. Darius Olaru intră pe teren în locul lui Marius Marin.

Min 46: Începe repriza a doua. Posesia aparține „tricolorilor”. Niciuna dintre echipe nu a făcut nicio schimbare la pauză.

Min 45+1: Arbitrul fluieră finalul primei reprize.

Min 34: GOL LITUANIA. Vârful Kucys marchează și aduce egalitatea pe tabelă.

Min 31: Ocazie și pentru România. Răzvan Marin îi pasează lui Denis Drăguș, care, deși aflat într-o poziție bună, șutează puțin pe lângă poartă.

Min 29: Două ocazii pentru Lituania. Întâi Lasickas trage de la distanță, însă portarul Târnovanu respinge. Mingea ajunge la Matulevicius, însă goalkeeperul României stă bine la colțul scurt și respinge a doua oară.

Min 24: Lasickas trimite cu boltă o minge, din afara careului, pe care portarul Târnovanu o respinge în corner.

Min 16: După 15 minute de joc, lituanienii au posesie superioară (61%-39%). Cu toate acestea, Lituania nu și-a creat până acum nicio ocazie de gol.

Min 4: GOL ROMÂNIA! Valentin Mihăilă deschide scorul după o pasă excelentă primită de la Nicolae Stanciu. Este golul cu numărul cinci pe care Valentin Mihăilă îl marchează în tricoul naționalei.

Min 1: Arbitrul fluieră startul meciului. Lovitura de început a aparținut Lituaniei. Înaintea fluierului de start, s-a ținut un moment de reculegere pentru Christoph Daum, fostul selecționer al României (iulie 2016 - septembrie 2017), care a murit pe 24 august, din cauza cancerului.

România - Lituania, echipele de start

România: Târnovanu - Bancu, Burcă, Drăgușin, Rațiu - Mihăilă, M. Marin, Stanciu (căpitan) - R. Marin, Drăguș, Man

Rezerve: Niță, Popescu, Manea, Ghiță, Alibec, Chipciu, Hagi, Coman, Artean, Mitriță, Sorescu

Selecționer: Mircea Lucescu

Lituania: Gertmonas - Lasickas (căpitan), Tutyskinas, Lekiatas, Girdvainis, Sirvys - Dolznikov, Vorobjovas, Slivka, G, Matulevicius - Kucys

Rezerve: Bertasius, Mikelionis, Milasius, Kazukolovas, Upstas, G. Paulauskas, Kalinauskas, Vareika, V. Paulauskas, Barauskas, Anranavicius

Selecționer: Edgaras Jankauskas

09/09/2024 , 17:33

Ce le-a spus Mircea Lucescu fotbaliștilor săi, după victoria contra Kosovo

Selecționerul României a declarat, cu o zi înaintea meciului cu Lituania, că după partida cu Kosovo a fost dificil să pregătească partida din această seară într-un timp atât de scurt. Totodată, Lucescu a dezvăluit și ce le-a zis „tricolorilor” după meciul de la Priștina.

„E dificil să te recuperezi atât de repede, să faci un antrenament cu cei care nu au jucat şi apoi se pregătesc meciul într-o singură zi. Sunt mult mai importante discuţiile pe care le ai cu jucătorii. Zece minute mi-au fost de ajuns pentru analiza cu ei a meciului, i-am felicitat şi le-am spus ceea ce a spus Napoleon, că 'cea mai mare primejdie este momentul victoriei'. Ei trebuie să înţeleagă lucrul ăsta, pentru că nu mai există echipe mici. Când se intră pe teren suntem 11 contra 11. Cel mai greu pentru jucători este atunci când nu joacă, dar sper ca prezenţa la echipa naţională să îi stimuleze. Mai ales în raportul pe care îl au cu mine. Sunt convins că vor şti să aprecieze prezenţa lor la echipa naţională şi efortul pe care trebuie să-l facă, nu doar pentru a fi prezenţi, ci şi eficienţi”, a spus Mircea Lucescu, potrivit Agerpres.

09/09/2024 , 14:34

„Tricolorii” care vor fi pe foaia de joc în meciul contra Lituaniei

Cei 23 de fotbaliști pe care Mircea Lucescu va miza în meciul cu Lituania:

1. Florin Niță, 2. Andrei Rațiu, 3. Radu Drăgușin, 4. Cristian Mandea, 5. Virgil Ghiță, 6. Marius Marin, 7. Denis Alibec, 8. Alexandru Chipciu, 9. Denis Drăguș, 10. Nicolae Stanciu, 11. Nicușor Bancu, 12. Laurențiu Popescu, 13. Valentin Mihăilă, 14. Ianis Hagi, 15. Andrei Burcă, 16. Ștefan Târnovanu, 17. Florinel Coman, 18. Răzvan Marin, 19. Andrei Artean, 20. Denis Man, 21. Darius Olaru, 22. Alexandru Mitriță, 23. Deian Sorescu.

Atacantul George Pușcaș și fundașul Iulian Cristea au fost lăsați în afara lotului de selecționerul României.

România – Lituania în Nations League 2024

„Tricolorii” au pornit cu dreptul în actuala campanie a Ligii Națiunilor, cu o victorie clară, scor 3-0, în Kosovo. Dennis Man a fost cel mai bun jucător al României: a marcat un gol și a scos penalty-ul din care Răzvan Marin a făcut 2-0 pentru naționala României. Denis Drăguș și-a trecut și el numele pe lista, marcatorilor, în victoria care i-a adus pe „tricolori” pe primul loc în grupa C2.

Pentru naționala României este foarte important să termine grupa pe primul loc, poziție care ne-ar aduce mai aproape de barajul pentru calificarea la Cupa Mondială din 2026.

În meciul de vineri, selecționerul Mircea Lucescu a aliniat aceeași echipă care a funcționat foarte bine la Campionatul European de Fotbal din Germania. Doar două nume noi s-au regăsit pe teren, față de lotul României de la EURO 2024: Darius Olaru, căpitanul campioanei FCSB, introdus pe teren în locul lui Răzvan Marin, și Alexandru Mitriță de la Universitatea Craiova, care l-a înlocuit pe Nicolae Stanciu.

De cealaltă parte, adversara de luni a României, Lituania, a debutat cu o înfrângere în Nations League 2024, în fața Ciprului, scor 0-1. În teorie, lituanienii sunt un adversar ușor pentru tricolori. Țara baltică ocupă locul 135 în clasamentul FIFA și nu a fost prezentă la EURO 2024, după ce în preliminarii s-a clasat pe locul patru, cu șase puncte.

Clasamentul grupei C2

  1. România - 3p (golaveraj +3)
  2. Cipru - 3p (golaveraj +1)
  3. Lituania - 0p (golaveraj -1)
  4. Kosovo - 0p (golaveraj -3)

Lotul României, de 10 ori mai valoros decât cel al Lituaniei

România și Lituania s-au întâlnit de 13 ori până acum, „tricolorii” câștigând de 12 ori. Ultimul meci între România și Lituania s-a jucat pe 17 noiembrie 2018, tot în Liga Națiunilor. „Tricolorii” au câștigat clar, cu 3-0.

Cel mai scump jucător din tabăra Lituaniei este Pijus Sirvys. Fundașul legitimat în prima ligă slovenă, la NK Maribor, are o valoare pe piață de 800.000 de euro. În total, lotul Lituaniei valorează nouă milioane de euro.

În tabăra României, cel mai scump jucător este Radu Drăgușin, fundașul celor de la Tottenham, care valorează 25 de milioane de dolari. Întregul lot al „tricolorilor” este de 10 ori mai scump decât cel al Lituaniei: 92,23 milioane de euro, potrivit datelor de pe transfermark.com.

Lotul României pentru meciul cu Lituania

Portari

  • Florin Niță (Damac), Ștefan Târnovanu (FCSB), Laurențiu Popescu (Universitatea Craiova).

Fundași

  • Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Cristian Manea (Rapid), Andrei Burcă (Baniyas), Radu Drăgușin (Tottenham), Virgil Ghiță (Cracovia), Iulian Cristea (Universitatea Cluj), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova), Alexandru Chipciu (Universitatea Cluj).

Mijlocași

  • Deian Sorescu (Gaziantep), Dennis Man (Parma), Nicolae Stanciu (Damac), Răzvan Marin (Cagliari), Marius Marin (Pisa), Darius Olaru (FCSB), Ianis Hagi (Rangers), Valentin Mihăilă (Parma), Florinel Coman (Al-Gharafa), Alexandru Mitriță (Universitatea Craiova), Andrei Artean (CFR Cluj).

Atacanți

  • Denis Drăguș (Trabzonspor), George Pușcaș (Bodrum), Denis Alibec (Farul Constanța).

Doi fotbaliști care joacă în România, în lotul Lituaniei

În lotul Lituaniei pentru meciul de luni seară se regăsesc și doi fotbaliști care joacă în România: Edvinas Gertmonas, portarul legitimat la Universitatea Cluj, actualul lider din Superligă, și Rokas Lekiatas, fundaș la FCU Craiova 1948 (Liga 2).

Alți doi fotbaliști au trecut prin fotbalul nostru: fundașu Linas Klimavicius, care în perioada 2019-2020 a jucat la Dinamo și Poli Iași, și mijlocașul Modestas Vorobjovas, fost fotbalist la UTA Arad și Chindia Târgoviște în perioada 2021-2023.

„Zidul galben”, chemat pe stadionul Steaua

Meciul de luni seară va fi și primul pe care echipa națională îl va juca în fața propriilor suporteri, de la performanța reușită la EURO 2024 (calificarea în optimi). La Kosovo, „tricolorii” nu s-au putut baza pe sprijinul fanilor, naționala fiind sancționată pentru incidentele de la meciul România – Kosovo din preliminariile EURO 2024.

Suporterii români sunt așteptați în număr mare la meciul contra Lituaniei, iar fanii sunt încurajați să vină îmbrăcați în galben, pentru a recrea „zidul galben” care a susținut echipa națională la cele patru meciuri din Germania.  

Programul României în Liga Națiunilor

Naționala României joacă în faza grupelor din Liga Națiunilor în septembrie, octombrie și noiembrie. Programul României în Nations League 2024:

  • 6 septembrie: Kosovo - România 0-3
  • 9 septembrie: România - Lituania
  • 12 octombrie: Cipru - România
  • 15 octombrie: Lituania - România
  • 15 noiembrie: România - Kosovo
  • 18 noiembrie: România - Cipru

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE