Meciul de fotbal dintre România și Kosovo a fost întrerupt, în prima repriză, din cauza unui grup de suporteri care a scandat ”Kosovo e Serbia”. Din acest motiv, arbitrul a trimis cele două echipa la vestiare. Meciul a fost reluat după aproape o oră.
Fotbaliștii naționalei din Kosovo au spus că vor să iasă de pe teren din cauza scandărilor ultrașilor din gruparea „Uniți sub tricolor”. Aceștia au strigat din tribune ”Kosovo e Serbia”.
Fanii au aruncat în min. 18 cu torţe în spatele porţii kosovarului Arijanet Muric. Din acest motiv, arbitrul francez Willy Delajod a decis să întrerupă meciul. Suporterii au aruncat cu petarde şi au desfăşurat un banner ''Basarabia e Romania, Kosovo e Serbia'', la care nu au renunţat în ciuda faptului că Ianis Hagi şi Nicolae Stanciu au mers să discute cu fanii, conform Agerpres.
De asemenea, în peluză au fost aprinse și mai multe torțe, iar jandarmii au intervenit în sectorul cu probleme, scrie Gazeta Sporturilor.
Ultrașii ”Uniți sub tricolor” au anunțat că naționala României va întâlni marți seara ”reprezentativa fotbalistică a unei regiuni pe care România n-o recunoaște ca stat independent, respectând adevărul istoric, potrivit căruia acest teritoriu a fost desprins ilegitim din țara vecină nouă, Serbia”.
De asemenea, ei au mai precizat că la meciul tur din Priștina, imnul României a fost huiduit de întreg stadionul, iar ”suporterii români au fost ținta injuriilor continue și a jignirilor repetate ale suporterilor kosovari”.
Ce prevede regulamentul
În cazul în care pe stadion sunt adresate scandări xenofobe, arbitrul întrerupe, în primă fază, jocul, iar la stația stadionului sunt făcute mai multe atenționări.
Următorul pas implică oprirea jocului timp de 10 minute. În cazul în care scandările se repetă, meciul este oprit definitiv.
Ce spune MAE despre meciul România - Kosovo
„MAE va acționa potrivit competențelor sale pentru a sprijini participarea echipei României în condiții care să nu interfereze cu poziția națională față de statutul provinciei Kosovo, poziție care rămâne neschimbată, şi în acord cu normele de organizare ale competiției respective”.
Ministerul de Externe amintește că asociaţiile sportive nu au statutul unor autorităţi publice, ci reprezintă organizaţii non-guvernamentale. De asemenea, asociaţiile internaţionale de specialitate, așa cum sunt și cele din fotbal, nu constituie organizaţii interguvernamentale, ci organizaţii non-guvernamentale internaţionale”.
Astfel, deşi autorităţile din România nu întreţin contacte oficiale cu instituţiile din provincia Kosovo, această regulă nu este necesar a fi extinsă la asociaţiile sportive.
Ținând cont de aceste considerente, MAE transmite:
„Participarea la competiții a unor sportivi sau echipe din România, alături de reprezentați ai provinciei Kosovo, precum și organizarea de competiţii sportive în România, cu participarea unor reprezentanţi ai asociațiilor sportive ale entităţii respective, nu implică și nu poate avea ca efect recunoașterea de către Romania a statalităţii Kosovo”.
Provincia Kosovo este membru cu drepturi depline al FIFA și al UEFA, ceea ce înseamnă că poate participa la competițiile organizate de acestea. Meciurile din preliminariile EURO 2024 sunt programate în perioada martie - noiembrie 2023.