La mai mult de 6 ani de la tragedia din Colectiv, România nu are încă un spital pentru marii arși, medicii care raportează infecții nosocomiale sunt sancționați, iar sute de școli și spitale din țară nu au nici acum autorizație de siguranță la incendiu.
Deși de la tragedia din Colectiv au trecut aproape 7 ani, iar în România sunt în fiecare an între 600 și 800 de cazuri de mari arși, Ministerul Sănătății nu se grăbește să pună lucrurile la punct. Abia din 2025 spitalele vor fi obligate să reorganizeze spațiile pentru îngrijirea bolnavilor cu arsuri. Asta în ciuda faptului că însuși Ministerul Sănătății recunoaște că România nu are niciun spital ”care să corespundă condițiilor prevăzute pentru centrul de arși” și nici centre de recuperare medicală a pacienților care au suferit arsuri severe.
După tragedia de la Colectiv, România a cumpărat 4 barocamere mobile. La ce se folosesc? La cazurile critice în care un pacient are nevoie imediată de susţinere medicală sau pentru scafandrii care ajung la adâncimi mari, susține șeful DSU, Raed Arafat. Suntem pregătiți să folosim aceste camere hiperbarice? În martie anul trecut, Raed Arafat declara că medicii nu sunt încă instruiți să le folosească, dar că acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul anului 2021 cu ajutorul marinei italiene. De atunci, niciun alt anunț. Singurul pas înainte a fost făcut în 2020, când, după ani întregi de ezitări, mecanismul de transfer al marilor arși la spitale din străinătate a fost aprobat.
Infecțiile nosocomiale, nedeclarate de unii medici
Un alt capitol la care nu s-a făcut mai nimic: infecțiile nosocomiale. În septembrie 2021, un raport al fostului ministru al Sanatatii, Ioana Mihăilă, arăta că multe secții ATI nu au grupuri de igienizare și nu există sisteme de prevenție a infecțiilor nosocomiale. Potrivit raportului, din cele 307 Terapii Intensive verificate doar 89 erau dotate cu ceea ce asigură controlul infecțiilor nosocomiale. Acum două luni, directorul DSP Arad recunoștea că medicii nu declară infecțiile nosocomiale pentru că ei sunt sancționați, potrivit actualei legislații.
Cât privește autorizația de securitate la incendiu aceasta este la stadiul de lege pe hârtie. După Colectiv, statul nu a găsit altă soluție decât cea de a înăspri procedura de obținere a avizului. În continuare, sute de instituții ale statului funcționează fără avizul ISU. Între acestea, spitale mari și 85% dintre clădirile şcolare din întreaga țară.
Ce e de făcut? Potrivit lui Ștefan Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, nu se pot închide școlile care nu au aviz ISU, însă putem crește și de 10 ori amenzile pentru încălcarea legii privind protecția la incendii.