Ministerul român de Externe cere Rusiei să își reducă posturile de la reprezentanța de la București. Într-un comunicat, MAE precizează că 40 de angajați ai ambasadei ruse trebuie să plece în cel mult 30 de zile. Este vorba atât de diplomați, cât și depsre personal tehnico-administrativ. Astfel personalul legației urmează să ajungă la nivelul pe care îl are România la Moscova. Decizia i-a fost adusă la cunoștință ambasadorului Rusiei la București de către secretarul de stat pentru afaceri strategice al MAE.
Cristian Diaconescu, fostul ministru al Afacerilor Externe, a oferit explicații pentru Euronews România cu privire la procedurile prin care un stat poate expulza diplomați.
Cristian Diaconescu: ”Se include în parametrii dreptului diplomatic, prevederile convențiilor de la Viena, și ține de dreptul suveran al unui stat de a se pronunța în ceea ce privește activitățile pe care personalul diplomatic acreditat le desfășoară pe teritoriul statului pe care este acreditat. Este o practică care intră în ”obișnuitul” activității diplomatice. Nu se pune problema ca statul, indiferent despre ce stat discutăm, să motiveze aceste cereri.”
Nu este vorba despre un conflict diplomatic în acest moment, atrage atenția Cristian Diaconescu: ”Este o practică curentă și în mod evident sunt, din acest punct de vedere, elemente de gestică diplomatică ce se întâlnesc uzual. În situația de criză prin care trecem acum, faptul că România se află în proximitatea unei zone de conflict, putem deduce care ar fi elementele ce au dus la luarea unei decizii din partea MAE, dar repet, nu este nimic neobișnuit.”
Cristian Diaconescu a mai menționat și că MAE poate acționa în cazul în care primește informații referitoare la activități diplomatice sau consulare care ar putea încălca legile și prevederile convențiilor internaționale în vigoare.
”MAE dacă este sesizat în legătură cu desfășurarea unor activități care pe de-o parte ar putea să nu respecte legile statului în care diplomații își desfășoară activitatea, dacă sunt încălcate legi, dacă sunt încălcate prevederile convențiilor de la Viena privind dreptul diplomatic, dreptul consular, pot acționa într-o astfel de perspectivă”, a conchis Cristian Diaconescu.