Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul așteaptă să fie stabilit cu exactitate calendarul aderării României la spațiul Schengen. Liderul social-democrat și-a exprimat speranța că țara noastră va intra în spațiul de liberă circulație cu aeroporturile din martie 2024 și cu frontiere terestre la finalul anului viitor, în perioada în care Ungaria va deține președinția semestrială a Consiliului UE.
Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă Statele Unite au sprijinit România pentru a obține o schimbare de atitudine a Austriei în dosarul Schengen.
”Ne-au ajutat. Ne-a ajutat cancelarul Olaf Scholz, Germania, ne-a ajutat primul ministru al Spaniei, Pedro Sanchez. Ne-a ajutat cu adevărat şi administraţia Statelor Unite, s-a implicat în acest demers şi această nedreptate pe care o păţeşte România. M-am coordonat cu preşedintele României, cum e normal. (...)
Am luat o altă abordare după 13 ani. De 13 ani aşteptăm. În zece ani au fost zece prim-miniştri. Nu s-a putut. Ne-am dus de fiecare dată cu capul în zid. Am luat o altă abordare. (...) Sunt şanse mari să facem acest pas şi să intrăm, anul acesta să fie decizia şi să intrăm din martie cu adevărat (cu frontierele aeriene în spaţiul Schengen - n.r.). Insistăm să avem un calendar şi pentru preşedinţia Ungariei, terestru, la sfârşitul anului 2024", a declarat Marcel Ciolacu, luni seara, la Digi24, conform Agerpres.
- Traseul României către Schengen. Cronologia momentelor cheie în procesul aderării
- David Ciceo, președinte A.A.R: Aeroporturile din România sunt pregătite de foarte mult timp pentru intrarea în Schengen
- Președintele Bulgariei spune că Austria a pus "condiții inacceptabile" pentru Schengen. Ciolacu: "Cherecheș a trecut cu buletinul unui văr"
Prim-ministrul a reamintit că trebuie să continue consolidarea frontierelor României.
”Da, trebuie să ne întărim frontierele. Avem program european convenit cu preşedinta Comisiei de 1,2 miliarde (euro - n.r.) întărirea frontierelor cu Ucraina. E cel mai mare proiect finanţat de Uniunea Europeană. Avem întărirea frontierei cu Republica Moldova. Avem cea mai lungă frontieră cu un stat aflat în conflict, în Europa. (...) Trebuie să ne asumăm aceste lucruri", a menționat Ciolacu, potrivit sursei citate.
Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a anunțat luni la Viena că Austria este dispusă să relaxeze veto-ul la Schengen pentru România și Bulgaria. Află care sunt condițiile puse de Austria pentru intrarea în Schengen.