Raportul Global Risks 2024 al Forumului Economic Mondial consideră că informațiile false, conflictele în creștere și incertitudinea economică se numără printre cele mai răspândite riscuri cu care ne confruntăm anul acesta.
Raportul Global Risks 2024 al Forumului Economic Mondial (WEF), publicat la 10 ianuarie, pune într-o lumină extrem de necesară asupra unora dintre principalele riscuri și probleme cu care se va confrunta probabil economia mondială în acest an și în anii următori, potrivit Euronews Business.
Potrivit studiului Global Risks Perception Survey 2024: "Majoritatea respondenților (54%) anticipează o oarecare instabilitate și un risc moderat de catastrofe globale, în timp ce alți 30% se așteaptă la condiții chiar mai turbulente. Perspectivele sunt net mai sumbre în orizontul de timp de 10 ani, aproape două treimi dintre respondenți așteptându-se la o situație furtunoasă sau turbulentă."
Sondajul ia în considerare opiniile a aproape 1.500 de lideri din diverse sectoare, inclusiv din mediul de afaceri, mediul academic, societatea civilă și guvern, precum și a peste 200 de lideri tematici.
În prezent, lumea în care trăim este văzută ca fiind din ce în ce mai tensionată, cu narațiuni polarizante, precum și cu o creștere a costurilor vieții și rate ale dobânzii mai mari în mai multe părți ale lumii. Resursele tot mai puține și tensiunile geopolitice în creștere au provocat, de asemenea, o serie de conflicte în întreaga lume.
În plus, crizele de mediu, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme, au destabilizat și mai mult atât economiile, cât și companiile, erodând marjele de profit și blocând lanțurile de aprovizionare.
Pe de altă parte, odată cu impactul continuu al COVID, precum și a crizei energetice și a inflației, eforturile de combatere a schimbărilor climatice și de neutralizare a emisiilor de dioxid de carbon de pe tot globul au încetinit considerabil.
Un fundal de anxietate economică globală și schimbări tehnologice rapide completează tabloul.
Dintre acestea, creșterea fără precedent a informațiilor false, precum și creșterea conflictelor și a incertitudinii economice vor fi, probabil, cele mai predominante riscuri observate în acest an.
Informații false
Potrivit a 53% dintre respondenți, dezinformarea și dezinformarea falsă generată de inteligența artificială este considerată a fi unul dintre cele mai mari riscuri în următorii doi ani, se arată în studiul Global Risk Perceptions Survey. Printre acestea se numără cenzura și problemele de supraveghere și de siguranță cu tehnologiile de frontieră, precum și tehnologiile IA. De asemenea, include insecuritatea cibernetică și concentrarea puterii tehnologice.
Creșterea conflictului
Potrivit a 25% dintre respondenți, escaladarea sau izbucnirea unor conflicte armate interstatale va fi probabil unul dintre principalele riscuri în acest an. 19% consideră că și atacurile asupra infrastructurii critice ar putea reprezenta o problemă, iar 12% sunt îngrijorați de un eveniment nuclear accidental sau intenționat. Aproximativ 11% consideră că ar putea exista o creștere a numărului de greve și revolte civile violente. În acest an, conflictul armat interstatal a fost un nou venit pe lista de riscuri din sondaj.
În 2024, ar putea fi observată o escaladare a conflictelor în trei puncte fierbinți vitale. Printre acestea se numără Israel, Ucraina și Taiwan. În acest caz, acest lucru ar putea avea consecințe economice, geopolitice și de securitate potențial de mare amploare.
Incertitudinea economică
Aproximativ 42% dintre respondenți consideră că majorarea costurilor vieții va fi o problemă și în 2024, iar 33% dintre ei anticipează o recesiune economică. Aproximativ 25% consideră că lanțurile de aprovizionare cu bunuri și resurse esențiale vor fi probabil perturbate, în timp ce 18% cred același lucru pentru lanțurile de aprovizionare cu alimente și 14% pentru lanțurile de aprovizionare cu energie.
Se așteaptă să apară un deficit de competențe și de forță de muncă, potrivit a 13% dintre respondenți, în timp ce 14% consideră că dificultățile legate de datoria publică reprezintă o potențială problemă. Colapsul instituțional în sectorul financiar este o predicție pentru 7% dintre respondenți, iar scenariul exploziei unei bule imobiliare și cel al exploziei unei bule tehnologice primesc fiecare 4% din voturi.
Strategii localizate
Strategiile localizate reprezintă una dintre modalitățile mai rapide, mai ușoare și mai eficiente de a se pregăti mai bine și de a atenua impactul unora dintre aceste riscuri globale. Printre exemple se numără impunerea de către China a unor legi privind filigranarea imaginilor și a conținutului generat de inteligența artificială, ceea ce ar putea contribui la contracararea efectelor dezinformării.
Eforturi revoluționare
Raportul privind riscurile globale notează: "În unele cazuri, acțiunea unei persoane sau a unei entități poate fi suficientă pentru a oferi o evoluție "revoluționară" pentru a aborda riscul sau pentru a servi drept punct de inflexiune pozitiv către o "stare sigură" alternativă. Aceste eforturi revoluționare sunt la fel de relevante pentru prevenirea sau atenuarea probabilității de apariție a riscurilor ca și pentru diminuarea impactului."
De obicei, acestea sunt, printre altele, în domeniul sănătății, al tehnologiei, al industriei sau al identificării riscurilor. Unul dintre cele mai recente exemple ar fi dezvoltarea vaccinului COVID-19 de către un grup de companii farmaceutice. Altele includ instrumente de urmărire și identificare a activității tectonice, cum ar fi seismometrele, prin intermediul cărora pot fi prezise cutremurele, activitatea vulcanică și tsunami-urile.
Acțiuni colective
În timp ce luptă și reduc impactul riscurilor globale în acest an, companiile, persoanele fizice și guvernele ar putea vedea o nevoie mai mare de a strânge rândurile împreună, în vederea atingerii unor obiective și inițiative comune.
Acestea ar putea include eforturi micro și majore care să lucreze împreună pentru conservarea energiei și combaterea schimbărilor climatice. În acest caz, indivizii se concentrează pe acțiuni relativ mici, cum ar fi oprirea luminilor și a aparatelor electrocasnice atunci când nu sunt folosite sau trecerea la vehicule electrice. De asemenea, ar putea fi vorba despre alegerea de a călători în mod mai durabil sau de a opta pentru produse organice, de proveniență locală.
Coordonări transfrontaliere
Coordonarea și cooperarea transfrontalieră rămâne una dintre cele mai importante modalități de evitare sau de diminuare a riscurilor globale. Acest lucru poate fi realizat printr-o varietate de modalități, cum ar fi acordurile de neproliferare nucleară, respectarea unor standarde minime referitoare la probleme globale, cum ar fi schimbările climatice, și acorduri internaționale pentru chestiuni precum comerțul liber și securitatea, printre altele.
Acordurile globale pot reduce în mod semnificativ riscurile de pericole chimice, biologice și nucleare, precum și confruntările geoeconomice, conflictele armate interstatale, schimbările critice ale sistemelor terestre, atacurile teroriste și concentrarea resurselor strategice.
Raportul subliniază importanța dialogului și a acordurilor deschise și de cooperare, subliniind că acestea sunt deosebit de vitale într-o lume post-Brexit, post-pandemică, în care fragmentarea geopolitică este din ce în ce mai accentuată.