Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Revine metoda „șantajul în trafic”. Pietonii se aruncă intenționat în fața mașinilor, pentru a fi despăgubiți de șoferi

Escrocii au reînviat o metodă prin care înșeală șoferii ca să facă bani. Se aruncă, cu intenție, în fața mașinilor, apoi îi șantajează pe conducătorii auto. Polițiștii din Constanța s-au confruntat deja cu această situație. Ei le recomandă conducătorilor auto să își monteze camere video la bordul autoturismului și să sune la 112 atunci când lovesc o persoană. Atenție! Urmează imagini și informații cu puternic impact emoțional.

În Novădari, în decurs unei săptămâni, au fost două cazuri în care doi bărbați încercau să obțină bani de la șoferi.  Astfel ei s-au aruncat intenționat în fața a două mașini, spun polițiștii.  Scenele au fost surprinse de camerele de supraveghere. În imagini se vede cum unul dintre escroci aleargă la mică distanță de trecerea de pietoni. La un moment dat sare pe capota unei mașini de lux, se aruncă pe jos și scapă teafăr. 

Celălalt escroc care a folosit aceeași metodă a fost rănit grav și transportat de urgenta la spital. Pe camere se vede cum individul stă pe marginea trotuarului și vânează momentul când să se arunce în fața unui SUV.  

Inițial, anchetatorii credeau că este vorba despre accidente de circulație. Însă, după ce au făcut cercetări, au descoperit că așa zisele victime urmăreau să șantajeze șoferii.

Bogdan Oproiu, comisar-șef la Direcția Rutieră, Poliția Română: „Ei probabil își închipuie că dacă produc aceste evenimente obțin diferite bunuri de la celelalte persoane implicate. Revenind la cele două evenimente, cei doi conducători, imediat au apelat 112 și au anunțat accidentul rutier. Poliția Rutieră a ajuns în timp la fața locului, pentru a clarifica întreaga situație și nu s-a ajuns în acel moment în care persoanele să fie nevoite să ofere sume de bani sau alte bunuri.” 

Reacțiile șoferilor: „Este la modă să câștigi bani fără a munci”

Șofer: „Cred că se practica chestia asta acum vreo 20 de ani.”

Reporter: „De ce credeți că a revenit?”

Șofer: „De foame, probabil.”

„Fac pentru a câștiga bani, fără a munci. În România este la modă să câștigi bani fără a munci”, spune un șofer.  

„Probabil ei s-au gândit că poate fi sursă de venit, din care pot scoate bani de la oameni nevinovați. Singura soluție este conduita preventivă”, a precizat un altul. 

Matei Stănculescu, psiholog specializat în terapia cognitiv-comportamentală: „Lăsând la o parte că poate să fie o disperare financiară, lăsând la o parte treaba asta din punct de vedere psihic, psihologic, eu cred că putem vorbi despre o tulburare de personalitate, ori una antisocială, ori una artistică, pentru că e clar o lipsă totală de empatie acolo, să nu fie de niciun fel milă de oamenii ăia și să-i șantajezi emoțional.” 

Șoferii pot fi afectați emoțional de aceste „accidente” înscenate, spun psihologii

Psihologii susțin că șoferii pot fi în stare de șoc, confuzie, vinovăție și responsabilitate, atunci când se produc accidentele care le sunt înscenate.

Matei Stănculescu, psiholog specializat în terapia cognitiv-comportamentală: „Te gândești ca șofer că riști să rămâi fără carnet pentru o perioadă foarte lungă de timp. Te gândești poate chiar la închisoare în momentele alea. Nu ai minte lucidă, știi, chiar dacă îți dai seama că se se se întâmplă ceva nedrept, parcă e mai simplu să dai 1.000 lei să scapi basma curată decât să te complici să ajungi în tribunal.” 

Infracțiunea de șantaj se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE